2021. 06. 09. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Levegőtisztító buszmegálló került Hong-Kongba

Mesterséges intelligencia - Levegőtisztító buszmegálló került Hong-Kongba

Buszmegálló, amely szűri a szennyezett városi levegőt, kiszűri a levegőben levő allergéneket és másodpercek alatt megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat? Már megalkották, egy mesterséges intelligencia-vezérelt okosváros-projekt keretében, Hong-Kongban.

Meghökkentő újdonsággal rukkoltak elő a tervezők. A megvalósítható okosváros-ötletek közé került az a buszmegálló is, amely lényegében egy légtisztító rendszer - csökkenti a szennyezést és elpusztítja a vírusokat. Utóbbira az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján nagy szükségünk lehet.
 
A Sino Inno laboratórium és az Arup által kifejlesztett CAPS 2.0 városi légtisztító rendszer (azaz lényegében egy buszmegálló) szűri a szennyezett városi levegőt, eltávolítja a levegőben található allergéneket, s néhány másodperc alatt elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és gombákat.
 
A légtisztító rendszert először 2015-ben alkották meg - az első prototípust követően a szabadalmaztatott második generációs rendszer feladata a városlakók megvédése. Ehhez olyan szűrési és fertőtlenítési technológiákat használ, amelyek javítják a népes városok levegőminőségét. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-lámpákkal küzdene Anglia a légszennyezéssel
 
Allergéneket, vírusokat, baktériumokat egyaránt szűr az okos buszmegálló
Allergéneket, vírusokat, baktériumokat egyaránt szűr az okos buszmegálló
 
Buszmegálló formában működik - a CAPS 2.0 beszívja a környezetben levő szennyezett levegőt, s egy láthatatlan pajzsszerű légfüggönyt hoz létre a tető aljáról. Ezzel egyidejűleg légáramokat generál a tér tisztításához.
 
A szennyezett levegőt ezt követően a rendszer kettős védelmi technológiájával, plascide légtisztítóval és multi-HEPA reszelőkkel tisztítja meg – eltávolítva a levegőben lebegő, káros részecskéket, megszüntetve így a koronavírusokat is. Olvasd el: Előre megjósolja a légszennyezettséget a mesterséges intelligencia
 
A Sino Inno laboratórium elmondása alapján szabadalmaztatott rendszerük már bizonyította, hogy képes felére csökkenteni az emberek szennyezésnek való kitettségét. Eltünteti a levegőben lévő allergének 99,95 százalékát és másodpercek alatt pusztítja el a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat.
 
„A Sino Group elkötelezett az olyan új technológiák innovációja iránt, amelyek elősegítik az egészséges életmódot a városi környezetben. A pozitív visszajelzések, melyeket a városi légtisztító rendszer díjnyertes koncepciója kapcsán kaptunk, rendkívül ösztönöznek bennünket. Reméljük, a módszert széles körben elfogadják, s jelentős hatással lesz az emberek életminőségének javítására, kezdve azzal, hogy tisztább lesz a levegő körülöttük, miközben az út szélén állva várják a buszt” – fejtette ki Daryl Ng, a Sino Group elnökhelyettese.
 
Andrew Young, a Sino csoport munkatársa hozzátette: a Sino Inno laboratóriumban úgy gondolják, a Hong Kongi start-upok (azaz induló vállalkozások) feltalálók és a technológiai vállalatok képesek kifejleszteni a legmegfelelőbb megoldásokat, megfelelő támogatással. „A CAPS 2.0 jó bizonyíték arra, miként gyorsíthatja fel a valós kihívásokra adott innovatív válasz-megoldásokat a hasonló gondolkodású partnerek összekapcsolása” – fogalmazott. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-vezérelt cipőkkel közlekedhetnek a vakok
 
„Nagyon örülünk annak, hogy a Sino csoport az Arupot kérte fel a CAPS technológia közös kifejlesztésére" - mondta Jimmy Tong, az Arup munkatársa, hozzátéve: hálásak, amiért részesei lehetnek egy ilyen rendkívüli jelentőségű projektnek, amely pozitívan befolyásolhatja a globális közösséget.
 
 
Az intelligens városi megoldásoknak esztétikusan kell illeszkedniük a környezethez – hívta fel ugyanakkor a figyemet Charis Ng, a CAPS 2.0 dizájnere. „Örülünk neki, hogy minden technológiai újítást sikerült beépíteni a modern és letisztult kialakításba - beleértve a többféle légtisztító és fertőtlenítő rendszert, a valós idejű kijelző-paneleket, a napelemeket és még sok egyebet” – fogalmazott a tervező.
 
A jelenlegi CAPS 2.0 buszmegálló kivételes megjelenésével is csodálatot kelt Hong Kong városában.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.