2021. 05. 12. - 09:30

Mesterséges intelligencia-vezérelt cipőkkel közlekedhetnek a vakok

Mesterséges intelligencia-vezérelt cipőkkel közlekedhetnek a vakok

Vak embereket segítő lábbelivel állt elő egy ausztrál vállalat: a mesterséges intelligencia-vezérelt cipőkkel a rászorulók el tudják kerülni az akadályokat.

Mesterséges intelligencia segíthet közlekedni a vakoknak a jövőben:a Tec-Innovation ausztrál cég új fejlesztése rengeteget tesz ezért. A közelmúltban mutatta be okos lábbelijét, mely ultrahangos szenzorokkal segít a vak embereknek elkerülni az előttük álló, négy méter távolságon belüli akadályokat.
 
Az InnoMake névre keresztelt intelligens cipő a fehér bot modern alternatívája lehet – manapság a vakok a botot használják, hogy lehetőségeikhez képest viszonylag biztonságosan felmérjék környezetüket séta közben.
 
A jelenleg elérhető modell érzékelőkre támaszkodik az akadályok észlelésében - rezgéssel, illetve egy Bluetooth-okostelefonon hallható riasztással figyelmezteti a cipő viselőjét. Olvasd el: Vakokat vezet a mesterséges intelligencia - egy hátizsákból
 
A cipőre szerelt érzékelőkkel segíti a vakokat a mesterséges intelligencia
A cipőre szerelt érzékelőkkel segíti a vakokat a mesterséges intelligencia
 
Mindez már most meglehetősen lenyűgözőnek tűnik, ám a cég jelenleg is dolgozik az okos lábbeli továbbfejlesztett változatán: elképzelésük szerint az nemcsak az akadályokat, hanem azok természetét is felismerné a kamerák és a mesterséges intelligencia alkalmazásával.
 
A cég összefogott az ausztriai, Graz-i Műszaki Egyetemmel, s közösen fejlesztette ki a legmodernebb, neurális hálózatokon modellezett mélytanulási algoritmusokat.
 
Ezek képesek elemezni az InnoMake cipőbe épített érzékelők és kamerák információit annak megállapítására, vajon szabad-e egy terület az akadályok szempontjából, biztonságos-e az átjárás, de különbséget is tesznek az akadályok különféle típusai között is. 
 
„Nemcsak az a figyelmeztetés fontos, vannak-e előttem akadályok, hanem az információk is, hogy mifélék azok. Nagy különbség van ugyanis egy fal, egy autó vagy egy lépcső között – emelte ki Markus Raffer, a Tec-Innovation egyik alapítója.
 
Az ultrahangos érzékelők a lábbeli orrán találhatók, s a legfeljebb négy méterre levő akadályokat észlelik. A cipő viselőjét rezgések vagy hangjelzések figyelmeztetik. „Nagyon jól működik, személy szerint nekem is óriási segítség” – tette hozzá Raffer, aki maga is látássérült. Olvasd el: Vezeték nélküli agyi implantátum adhat szemet a vakoknak
 
Az InnoMake cipő jelenlegi verziója már beszerezhető a Tec-Innovation weboldalon, páronként 3200 euróba kerül.
 
Még kamera funkció nélkül is – melynek fejlesztése folyamatban van - lenyűgöző technikával segíti a vak embereket a lábbeli, hiszen igen fejlett beállításokkal és algoritmusokkal rendelkezik, hogy a használatot a lehető legjobban megkönnyítse.
 
Fotó: Facebook
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.