2021. 05. 26. - 09:30

Mesterséges intelligencia – Már tesztelik az érzelem-azonosító szoftvert?

Mesterséges intelligencia – Már tesztelik az érzelem-azonosító szoftvert?

Már kipróbálták az érzelmi állapotok feltárására szolgáló, mesterséges intelligencia és arcfelismerés-alkalmazó kamerarendszert Xinjiangban – tudta meg a BBC.

Ha minden igaz, már működnek érzelem-azonosító szoftverrendszerek a kínai Xinjiangban, ahol a helyi rendőrség teszteli azokat – leginkább ujgur lakosokon. Egy szoftvermérnök állítása szerint - aki az angliai BBC-nek nyilatkozott -, telepítettek ilyen rendszereket a tartomány kapitányságain.
 
Az érzelmi állapotok feltárásra szolgáló, mesterséges intelligenciát és arcfelismerést használó kamerarendszer alkalmazását sokkolónak nevezte egy emberi jogi szakértő, aki bizonyítékokat kapott arról, hogy ez a módszer már alkalmazható. Olvasd el: "Hazudsz" - Rádióhullámokkal érzékeli az érzelmeket a mesterséges intelligencia
 
A londoni kínai nagykövetség a szoftvermérnök állításaira nem reagált közvetlenül, de elmondta: minden etnikai csoportban garantálni kell a politikai és társadalmi jogokat.
 
Xinjang tartomány Kínában
Xinjang tartomány Kínában
 
A kínai Xinjiangban 12 millió, etnikai kisebbségnek számító ujgur él, többségük muszlim.
 
A tartomány polgárai napi felügyelet alatt állnak. A térségben rendkívül vitatott "átnevelési központok" is működnek, ami az emberi jogi képviselők szerint magas biztonsági kockázatnak számít. Becslések szerint 1 millió embert fogva is tartanak itt.
 
Peking azzal érvelt a mesterséges intelligencia és arcfelismerés-használó rendszer mellett, hogy a térségben nagy szükség van megfigyelésre – állításuk szerint a saját állam létrehozására vágyó szeparatisták több száz embert öltek meg terrortámadásokban. 
 
A kamerarendszerről beszélő szoftvermérnök beleegyezett, hogy névtelenül nyilatkozik a BBC Panorama adásának és a cég neve sem derült ki, amelynek dolgozott. Mutatott azonban fotókat ujgur foglyokról, akiken állítása szerint tesztelték az érzelemfelismerő rendszert. Olvasd el: Elon Musk bemutatja a működő agy-hackelő készüléket?
 
A szakértő azt mondta, az érzelemészlelő kamerát az emberektől 3 méterre helyezték el. Hasonló a hazugságdetektorhoz, ám annál sokkal fejlettebb technológiát képvisel.
 
A BBC szerint az illető bizonyítékokat szolgáltatott arról, hogyan képezték ki a mesterséges intelligencia-rendszert az arckifejezések és a bőr pórusok egyenletes változásainak felderítésére és elemzésére. Eszerint a szoftver kördiagramot hoz létre, a piros szegmens negatív vagy szorongó lelkiállapotra utal.
 
A rendszer komoly emberi jogi kérdéseket vet fel, hiszen a szoftvermérnök szerint nagymértékben részt vesz a döntések meghozatalában, valójában hiteles bizonyítékok nélkül.
 
A londoni kínai nagykövetség nem válaszolt az érzelem-felismerő szoftver Xinjiang tartományban történő használatával kapcsolatos kérdésekre, de kijelentette: Xinjiang minden etnikai csoportjában teljes mértékben garantáltak a politikai, gazdasági és társadalmi jogok, valamint a vallási meggyőződés szabadsága. Az emberek etnikai hátterüktől függetlenül harmóniában élnek, stabil és békés életet élveznek, a személyes szabadság korlátozása nélkül.
 
Sophie Richardson, a kínai Emberi Jogi Felügyelet igazgatója azonban szintén aggasztónak tartja a teszteléseket. Mint mondta, nem csupán arról van szó, hogy az embereket leredukálják egy kördiagramra, hanem arról is, hogy kényszerítő körülmények között vannak, melyek hatására érthetően idegesek, s ezt a bűntudat jelzésének venni mélységesen problémás dolog – fogalmazott az emberi jogi képviselő.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.