2021. 01. 21. - 09:45

Mesterséges intelligencia – Már tesztelik az új harci robottankot

Mesterséges intelligencia – Már tesztelik az új harci robottankot

Kezdetét vette a Milrem Robotics új harci tankjának tesztelése, amely távirányítású, de mesterséges intelligencia is segíti működését és navigációját.

Bemutatta új, Type-X harci robot járművét az észtországi Milrem Robotics, amely sokatmondó videóval is alátámasztotta a részben mesterséges intelligenciával működő gép előnyeit.
 
A méretes fegyvert leginkább felderítésre használják majd, valamint a tüzelés támogatására. Távirányítással működtethető, de mesterséges intelligenciával is ellátták, amely segít a navigációban.
 
Az első mobilitás-teszteken a hírek szerint jól teljesített a közepes osztályba sorolható harci jármű. Egyfajta intelligens támasz lesz a harckocsik és gyalogos harci járművek számára, mely a legveszélyesebb feladatokat is képes ellátni – ez pedig csökkenti az emberhalál kockázatát. Olvasd el: Átveheti az irányítást a vadászgépeken a mesterséges intelligencia
 
Már tesztelés alatt áll a mesterséges intelligencia alkalmazásával is működő Milrem Robotics-tank
Már tesztelés alatt áll a mesterséges intelligencia alkalmazásával is működő Milrem Robotics-tank
 
„Az X-Type egyenlő vagy annál nagyobb tűzerőt és taktikai felhasználási lehetőséget biztosít a gyalogsági harcjárművekkel felszerelt egység számára. Eszközöket biztosít az ellenség védelmi pozícióinak megsértésére, a saját csapatbeliek életének minimális kockáztatásával, az elveszett RCV (robot harci jármű) pótlása pedig pusztán logisztikai, szükségszerű következmény”- mondta Kuldar Väärsi, a Milrem Robotics vezérigazgatója.
 
A Type-X akár egy 50 mm-es ágyúval is felszerelhető.
 
A járművet olyan intelligens funkciókkal látják el, mint az ember követése, útpont navigáció és az akadályok észlelése – azáltal, hogy a mesterséges intelligencia az algoritmusok része. Olvasd el: Önjáró harci repülő emelkedett a levegőbe
 
„Szoftverfejlesztőink egy teljesen új és innovatív megközelítést alkalmaztak, hogy lehetővé tegyék a nagyobb sebességű, távvezérelt műveleteket – jelezte Kuldar Väärsi.
 
Az új intelligens tank 12 tonnát nyom, s hatékony energiagazdálkodása révén kiváló terepképességekkel bír. Magassága 2,2 méter, a hátul elhelyezett motor miatt alacsony hőkibocsátás jellemzi.  
 
Harmad akkor a súlya, mint egy hagyományos tanknak, s költségei is jóval alacsonyabbak.
 
Intelligens, prediktív karbantartással rendelkezik, melyet egészségügyi és használati megfigyelő rendszerrel, valamint vezetékcsere-egységgel kombináltak, hogy az alacsony életciklus-költségeket és a kismértékű logisztikai lábnyomot biztosítsák. Hibrid hajtású lánca és gumiláncai jelentősen csökkentik az életciklus költségeit.
 
 
A Type-X intelliens tank létrehozásához a Milrem Robotics a már leszerelt csapatok támogatására szánt, THeMIS pilóta nélküli szárazföldi jármű fejlesztéséből nyert ismereteket is felhasználta, amelyeket tíz országtól szerzett be, köztük hét NATO-tagtól: Franciaországtól, Norvégiától, az Egyesült Királyságl, az Egyesült Államoktól, Németországtól, Hollandiától és Észtországtól.
 
A Milrem Robotics Európában vezetőnek számít a robotika és az autonóm rendszerek fejlesztőjeként, két irodát működtet Észtországban, egyet Svédországban és Finnországban - s rövidesen Hollandiában is megveti a lábát.
 
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.