2023. 02. 20. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Megérkezett az új festő robot, Frida

Mesterséges intelligencia - Megérkezett az új festő robot, Frida

Rezidens robotművésszel állt elő a Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézete. A Frida robotkar mesterséges intelligencia segítségével dolgozik együtt emberekkel a műalkotásokon.

Meglepő újdonság a Cargenie Mellon Egyetem Robotikai Intézetében: megalkották Fridát, a robotkart, amely mesterséges intelligencia segítségével képes együtt dolgozni az emberekkel a műalkotásokon.
 
Elég megkérni, hogy fessen egy képet, s már a vászonra is helyezi a karját, melyhez ecsetet erősítettek. Olvasd el: Mutatós festményeket készít egy mesterséges intelligencia-robot
 
Nagyon szép, sőt szórakoztató festményeket készít, sőt meglepő eredményekkel áll elő a kérés alapján – mondta Peter Schaldenbrand, az intézet Számítástudományi Iskolájának PhD hallgatója.
 
A híres festőnőről, Frida Kahlo-ról elnevezett FRIDA a Framework and Robotics Initiative for Developing Arts rövidítése. A projektet Schaldenbrand vezeti a Robotikai Intézet oktatóival, Jean Oh-val és Jim McCann-nel. A projekt valósággal vonzotta a hallgatókat és kutatókat az egyetemről. Olvasd el: Megmutatja az MI, hogyan készítette egy művét a festő
 
Mesterséges intelligencia - Megérkezett a robotművész, Frida
Mesterséges intelligencia - Megérkezett a robotművész, Frida
 
A felhasználók úgy irányíthatják a FRIDA-t, hogy szöveges leírást adnak meg, illetve beküldenek a rendszerébe más műalkotásokat, inspirálva a stílusát. Fényképet is betölthetnek és megkérhetik, hogy fesse le azt. A csapat egyéb bemenetekkel is kísérletezik, beleértve a hangot.
 
Lejátszották például az ABBA Dancing Queen című művét és megérték FRIDA-t, hogy fesse le.
 
A robot mesterséges intelligencia modelleket használ – hasonlóakat az olyan meghajtó eszközökhöz, mint az OpenAI ChatGPT és a DALL-E 2 - utóbbiak szöveget vagy képet generálnak utasításra.
 
A FRIDA szimulálja, miként festene meg egy képet ecsetvonásokkal és gépi tanulást használ a folyamat előrehaladásának értékelésére.
 
Festményei leginkább impresszionista stílusúak és szeszélyesek, ecsetvonásai merészek. Hiányzik belőlük az a precizitás, amelyet az ember gyakran vár a robotoktól. Ha FRIDA hibázik, akkor beépíti a  a hibás festékfoltot a végeredménybe.
 
„A FRIDA-projekt az emberi és a robotikus kreativitás metszéspontját kutatja. Olyan mesterséges intelligencia modelleket használ, melyeket képfeliratok készítésére fejlesztettek ki, valamint, hogy megértsék a jelenetek tartalmát és alkalmazzák ezt a generatív művészi problémára” – jegyezte meg Jim McCann.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.