2021. 05. 20. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Megfigyelő robot segít a gyomirtásban Angliában

Mesterséges intelligencia - Megfigyelő robot segít a gyomirtásban Angliában

Már hivatalosan is elérhető a Tom nevű megfigyelő robot – az azt megalkotó brit start-up az első cég, amely kereskedelemi robotot kínál a gyomirtás terén.

Hivatalosan is elérhetővé vált Tom, a brit Small Robot Company első kereskedelmi robotja a földekre.
 
A vállalat 2018 márciusában két díjat is megnyert, ami lehetővé tette számukra, hogy elkezdjék kifejleszteni a Harry robotot, a világ első, digitális fúró robotjának prototípusát, amely a kombinált növényekre is alkalmazható. 
 
A Harry-t megalkotó mérnökök, Sam Watson Jones gazda és Ben Scott-Robinson vállalkozó azonban nem csupán ezt a robotot szerette volna kifejleszteni, hanem egy Tomot és egy Dicket is. 
 
Mára ezeket a robotokat már megvásárolhatják vagy kibérelhetik a gazdák. 
 
A legújabb, a Tom szenzoros megfigyelő robot új generációja a közelmúltban vált elérhetővé a kereskedelemben az Egyesült Királyságban. Olvasd el: Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló
 
Mesterséges intelligencia - Megfigyelő robot segít a gyomirtásban
Mesterséges intelligencia - Megfigyelő robot segít a gyomirtásban
 
Első ügyfelei közé tartozik a Lockerley Estate, ennél a cégnél ugyanis a regeneratív gazdálkodási stratégia kulcsfontosságú részét alkotják a robotok. De vásárlója a Waitrose & Partners és a National Trust is.
 
A robot valódi lehetőséget nyújt arra, hogy ne legyen szükségünk mesterséges szerek használatára. „A gyomok, különösen a fekete fű, bénító hatásúak. Egy vagyonba kerül az iparnak, hogy megszabaduljon tőlük – magyarázta Craig Livingstone, a Lockerley Estate farm menedzsere. – Komoly probléma, hogy ellenálló képességgel rendelkezik a gyomirtó szerekkel szemben.” Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Lézerrel irtja a gyomot egy új robot
 
A Small Robot Company első szolgáltatása a Tom robot kapcsán a gyomtalanítás lesz. Már terepen tesztelik, melynek során a robot szkenneli a szántóföldön levő növényeket és azonosítja a gyomokat – ezt követően a Dick robot prototípusa vegyi anyagok használata nélkül eltávolítja az egyes gyomokat.
 
A Dick elektromossággal pusztítja el a káros növényeket, Rootwave gyomirtó technológiájával. Ez a robot 2021 őszén kerül kereskedelmi forgalomba.
 
A Tom megfigyelő robot egyébként a növekedő búzát is feltérképezi. Naponta 20 hektárt képes átvizsgálni, teljesen önállóan. A jövőben különféle forrásokból is gyűjt majd adatokat, például azoktól a szenzoroktól, amelyek azonosítják a madárdalt és a beporzókat, felméri a talaj egészségét és a biológiai sokféleséget.
 
A Small Robot Company célja, hogy 2023-ra több mint 100 gazdaságban, 22 ezer hektárra növelje a szolgáltatását, 2024-re pedig 62 ezer hektárra terjeszkedjen az Egyesült Királyságban, de akár Észak-Amerikában és Dél-Amerikában is.
 
A Tom robotot a Tharsus nevű, fejlett gép-, robottervező és gyártó készíti az angliai Northumberlandben. A brit cég nevéhez fűződnek az Ocado raktárrobotjai is.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.