2022. 12. 06. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Megjött az első autonóm parkolási rendszer

Mesterséges intelligencia - Megjött az első autonóm parkolási rendszer

A világ első vezető nélküli parkolási rendszerét dobja piacra a Mercedes-Benz vállalat, amely kereskedelmi használatra már engedélyezett.

Komoly mérföldkőhöz érkezett a Mercedes-Benz és a Bosch vállalat az automatizált vezetés felé vezető úton.
 
Nagymértékben automatizált parkolási rendszerüket jóváhagyta a német szövetségi gépjármű-közlekedési hatóság: már használható a stuttgarti repülőtéren, az Apcoa által üzemeltetett P6 parkolóházban.
 
Ez a világ első jelentős mértékben automatizált vezető nélküli parkolási funkciója (SAE Level 4), amelyet hivatalosan is engedélyeztek kereskedelmi használatra. Az automatizált vezetés technológiai fejlődése kulcsszerepet játszik a jövő mobilitásában.
 
Amennyiben a jármű és az infrastruktúra megoldja az ember helyett a vezetést és a manőverezést, a sofőrök koncentrálhatnak másra, ahelyett, hogy parkolóhely kereséssel foglalkoznának és manővereznének a szűk parkolóházakban. Olvasd el: Se kormány, se pedál - teljesen mestreséges intelligencia-vezérelt lenne az Apple-autó
 
Mesterséges intelligencia - Megjött az első autonóm parkolási rendszer
Mesterséges intelligencia - Megjött az első autonóm parkolási rendszer
 
„A világ első jóváhagyott, ügyfelek számára készült, magasan automatizált és vezető nélküli parkolási funkcióját technológiai partnerünkkel közösen fejlesztettük ki. A Bosch bemutatja, hogy az innovációs vezető szerep és a „Made in Germany” kéz a kézben jár” – fogalmazott Markus Schäfer, a Mercedes-Benz csoport igazgatótanácsának tagja, fejlesztésért és beszerzésért felelős technológiai igazgató.
 
„Drive Pilot Level 3 rendszerünk piaci bevezetését követően hamarosan egy 4-es szintű parkolási rendszert kínálunk, Intelligent Park Pilotunkkal – mindezt még idén tervezzük. Megmutatjuk ügyfeleinknek, miként teheti a technológia könnyebbé az életet és hogyan adhatja vissza az értékes időt” – tette hozzá.
 
Dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatótanácsának tagja és a mobilitási megoldások üzletágának elnöke megjegyezte: a vezető nélküli parkolás az automatizált mobilitás kulcsfontosságú eleme.
 
„A Mercedes-Benzzel közösen kifejlesztett, nagymértékben automatizált parkolási rendszer demonstrálja, mennyire messzire haladtunk már a fejlesztés útján. A sofőr nélküli parkolással elindul a mindennapos automatizált vezetés.”
 
Hozzátette: a Bosch a kezdetektől azon megközelítés híve volt, a parkolóházak infrastruktúráját intelligenssé tegye. Ennek megfelelően szabványokat állítottak fel a területen.
 
„Célunk a jövőben az, hogy egyre több parkolóházat szereljünk fel a szükséges infrastrukturális technológiával – ezekből a következő években több százat tervezünk világszerte” – mondta Heyn. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Megdöbbentő az űrhajószerű önvezető autó
 
 
Frank van der Sant, az Apcoa Parking Group igazgatótanácsának tagja és kereskedelmi igazgatója kifejezte örömét az együttműködés miatt.
 
„Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy olyan partnerekkel, mint a Bosch, a Mercedes-Benz és a stuttgarti repülőtér, sikeresen kifejlesztettük a vezető- és érintésmentes parkolás összekapcsolt rendszerét. Digitális platformunk, az Apcoa Flow használható helyfoglalásra, a parkolóházba történő, érintésmentes bejutására, valamint a garázsban tartózkodás automatikus számlázására. Ügyfeleink számára ez óriási előnyt jelent a kényelem tekintetében: tervezési biztonság, kevés elvesztegetett idő, rövid gyaloglási távolságok, érintés- és készpénzmentes parkolási folyamat” – sorolta Frank van der Sant.
 
Walter Schöfer, a stuttgarti repülőteret üzemeltető Flughafen Stuttgart menedzsmentje szintén nagyon büszke a fejlesztésre, örülnek annak, hogy ezen globális premier repülőtereként a stuttgartit választották ki.
 
„A projekt jól példázza, mennyire innovatív a régiónk. Az automatizált parkolóinas-szolgáltatás valóban fokozza utasaink kényelmét, sok időt takarít meg, különösen akkor, ha sietnek és csak gyorsan le akarják tenni az autót a repülőtéren” – fogalmazott Walter Schöfer.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.