2023. 01. 18. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Megjött az önjáró raktári villás targonca

Mesterséges intelligencia – Megjött az önjáró raktári villás targonca

A legkiemelkedőbb találmányok közé sorolták a CES 2023 technológiai tárlat robotjai közül az autonóm villás targoncát, amely szintén jelentős munkát spórol meg az embereknek.

Számos hasznos találmánnyal álltak elő a különböző cégek a január elején megrendezett, éves CES (Consumer Electronics Show) 2023 technológiai kiállításon.
 
Érdemes kiemelni közülük a Third Wave Automation vállalatot, amely kifejlesztette az önjáró villás targoncát.
 
A cég automatizált raklapmozgatóját raktári használatra alkotta meg, s bár saját standjuk nem volt, az Ouster standján kiállították az autonóm villás targonca nem mozgó bemutatóegységét.
 
A cég az Ouster LiDAR rendszerét használja ugyanis a navigációhoz és az akadálykerüléshez. Az AMR három üzemmóddal rendelkezik: manuális, távvezérlés és teljesen autonóm működés. Olvasd el: Jól bírja a gyűrődést az új áruszedő robot
 
Mesterséges intelligencia – Megjött az önjáró raktári villás targonca
Mesterséges intelligencia – Megjött az önjáró raktári villás targonca
 
A Third Wave olyan vezérlőcsomagot és szenzortömböt vezetett be, amellyel utólag is fel lehet szerelni egy meglévő villás targoncát. Kezdetben egy villástargonca-partnerrel, Clarkkal dolgozik majd együtt – össze is állított egy csomagot az NPX20 járműhöz. A teherbírása 1800 kilogramm.
 
A Third Wave a villás targoncát látókamerákkal, LiDAR-ral és más érzékelőkkel látta el, ez lehetővé teszi, hogy a cég távoli műveleti központjában lévő kezelő figyelni tudja a robot mozgását.
 
Ha a robot hibát észlel, például észrevesz egy rosszul igazított raklapot vagy elveszíti a lokalizációt, a távoli kezelő figyelmeztetést kap a helyzetről. Távolról biztonságos helyre irányíthatja a robotot vagy megoldhatja a problémát és visszaállíthatja önálló működésbe. Olvasd el: Megjött a raklap-rakodó robot
 
Az is lehetséges, hogy a távoli figyelmezteti a helyszíni kezelőt a szituációra és lehetővé teszi számára, hogy átvegye a jármű helyi irányítását a probléma megoldása érdekében. A robot bármikor átkapcsolható autonómról kézi üzemmódra, így emberi irányítás mellett is működtethető.
 
Ez a vezérlési paradigma egyébként egyedülálló megkülönböztető tényező az önjáró villás targonca esetében, mivel számos versenytárs kézi/autonóm, távoli/autonóm vagy kézi/távirányítós robottal rukkolt elő, ez azonban az egyik első olyan megoldás, melynél a három működési mód egyszerre van jelen.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.