2020. 12. 24. - 08:19

Mesterséges intelligencia – Megjött az orosz mezőgazdasági robot

Mesterséges intelligencia – Megjött az orosz mezőgazdasági robot

Szibériai Tigris néven jelentették meg azt a mesterségesen intelligens robotot, amely a talajviszonyokat és a növényeket figyelemmel kíséri.

Egyre több robot jelenik meg a mezőgazdaság területén, melyek jelentős mértékben segíthetik a gazdálkodók munkáját.
 
Most az orosz Agrirobot cég is előrukkolt egy mesterségesen intelligens robottal, melyet Szibériai Tigris néven állítanak csatasorba. Arra tervezték, hogy a növényeket és a talajviszonyokat figyelemmel kísérje, szenzorok és kamerák alkalmazásával.
 
A terepen 2021-ben kezdik el tesztelését, s 2024-ben tervezik a piacon is megjelentetni. Olvasd el: Árgus szemmel figyel az új robot a szőlőültetvényen
 
Szibériai Tigris néven növény- és talajfigyelő robotot terveztek az oroszok
Szibériai Tigris néven növény- és talajfigyelő robotot terveztek az oroszok
 
A 172 x 172 cm-es robotot orosz tudósok független csoportja fejlesztette ki a növénybetegségek elleni védekezés érdekében. A szántóföldeken navigál majd, megfigyelve a növényeket és a talajviszonyokat, az összegyűjtött adatokat pedig egy neurális hálózatnak továbbítja, további elemzés céljából.
 
„Egy ilyen robot nagyjából 10 perc alatt képes lefedni 1 hektárt, ami napi 300-900 hektárt jelent – mondta el Grigori Bondar, a projektben részt vevő egyik tudós. – Úgy tervezzük, hogy a robot félig lesz automatizált: egy üzemeltető távolról irányíthatja működő robotok százait, akár városi irodájából”.
 
Az új robot célja optimalizálni a növények betegség-ellenőrzését, amely 10-30 százalékkal növelheti a termést. Fejlesztői szerint a Szibériai Tigrisnek vannak bizonyos előnyei a jelenleg fejlesztés alatt álló, hasonló technológiákkal szemben. Olvasd el: Érkezik az újabb intelligens permetező drón
 
„Létezik egy BoniRob projekt - multifunkcionális robotról van szó, melyet többek között gyomirtásra terveztek. Ehhez a robothoz képest gépünk hibrid motoregységgel, valamint rugalmas rugózással van felszerelve, így vízszintesen is megmaradhat egy dombon, 25 fokos lejtésnél”- magyarázta Bondar.
 
A Szibériai Tigris egy tartalék rendszerrel is rendelkezik, amelyet napelemek táplálnak. A következő lépés egy kifinomult neurális hálózat megtervezése lesz.
 
„A hardver szoftver nélkül nem ér semmit. Aktívan dolgozunk a kérdésen, tanácsadókat és tervezőket bevonva” – mondta el a neurális hálózatok fejlesztéséért felelős Nikolay Kuznetzov.
 
Hozzátette: az Agrirobot vállalat adathalmazokat kíván gyűjteni az neurális hálózatok oktatása érdekében, hogy a robot képes legyen minél többféle növény és betegség azonosítására.

 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.