2022. 04. 05. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Megoldja a robot, hogy formálódjon a tészta

Mesterséges intelligencia – Megoldja a robot, hogy formálódjon a tészta

Egy pizzasütőnek nincs nehéz dolga a tészta megformálásával – nem így egy robotnak, amelyet most mégis megtanítottak a műveletre.

Egy szakács könnyedén megoldja a tésztaformálás folyamatát: spatulával felemeli a tésztát egy vágódeszkára, majd sodrófával kör alakúra lapítja.
 
Ez azonban kevésbé egyszerű egy robot számára. Esetében egy deformálható tárggyal, például tésztával dolgozni meglehetősen bonyolult, hiszen az számos módon változtathatja az alakját – ezt nehéz egyenlettel ábrázolni.
 
Ráadásul, egy új forma létrehozásához több lépésre és különböző eszközök használatára van szükség.
 
Egy robot számára különösen nehéz megtanulni egy hosszú lépéssorozattal járó manipulációs feladatot, ahol ráadásul még sok is a választási lehetőség. Tanulása hosszas próbálkozásokból és hibázásokból áll.
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT), a Carnegie Mellon Egyetem és a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói azonban most jobb módszerrel álltak elő. Olvasd el: Főz és tanul is - Itt a konyhákon használható mesterséges intelligencia-robot
 
Új módszerrel a robot is megoldja, hogy formálódjon a tészta
Új módszerrel a robot is megoldja, hogy formálódjon a tészta
 
 
Keretrendszert alkottak meg egy kétlépcsős tanulási folyamatot használó, robotmanipulációs rendszerhez, amely lehetővé teszi a robot számára, hogy hosszú időn keresztül végezzen összetett tésztamanipulációs feladatokat.
 
Egy „tanár” algoritmus old meg minden lépést, amelyet a robotnak végre kell hajtania a feladat teljesítéséhez. Majd egy „diák” gépi tanulási modellt képez, amely elvont ötleteket sajátít el arról, mikor és hogyan kell végrehajtani az egyes, feladat során szükséges készségeket – például a sodrófa használatát. Olvasd el: Ötcsillagos ételeket főz a robotséf
 
A kutatók rámutattak, hogy a DiffSkill-nek elnevezett módszer összetett manipulációs feladatokat tud megoldani a szimulációk során: így például a tészta vágását és szétterítését, a tésztadarabok összegyűjtését a vágódeszkáról, s eközben felülmúlja a többi gépi tanulási módszert.
 
A módszer egyébként más körülmények között is alkalmazható – mindenütt, ahol deformálható tárgyakat kell kezelnie.
 
Így például a gondozórobot esetében is, amely idős vagy mozgássérült embert etet, fürdet vagy öltöztet.
 
Ez a módszer közelebb áll ahhoz, ahogyan emberekként megtervezzük a cselekedeteinket, azonban ha egy ember végez egy hosszabb feladatot, nem ír le minden részletet. Van egy „magasabb szintű tervezőnk”, amely nagyjából megmondja, milyen szakaszok vannak és melyek a köztes célok, amelyeket el kell érnünk, ezután pedig majd végrehajtjuk őket – magyarázta
Yunzhu Li, a MIT számítástechnika és mesterséges intelligencia laboratóriumának (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory - CSAIL) végzős hallgatója, aki egyben a DiffSkill-t bemutató cikk szerzője is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.