2021. 12. 21. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Megtanították főzni a robotlézert

Mesterséges intelligencia - Megtanították főzni a robotlézert

Robotlézert alkottak a Columbia Egyetem mérnökei, amely képes főzni. A szoftverrel kontrollált lézer páratlan precizitással készít ételeket.

Szoftvervezérelt robotlézereket találtak fel a Columbia Egyetem mérnökei, melyek elmondásuk szerint „páratlan precizitással” főzik az ételeket. Több nedvességet tartanak meg és teljesen új, személyre szabott módszert teremtenek az ízletes fogások elkészítésére.
 
Képzeljük csak el, hogy saját, digitális séf áll a rendelkezésünkre. Készen áll bármit megfőzni, az ízlésünknek megfelelően készül a forma, a textúra és az íz, mindez egy gombnyomásra.
 
A teljesen autonóm, digitális személyi szakácsot Hod Lipson gépészmérnök professzor irányítása alatt hozta létre a Creative Machines Lab laboratórium Digital Food csapata.  Lipson csapata 2007 óta fejleszt 3D-nyomtatott élelmiszereket. Ez azóta több összetevőből álló nyomtatássá fejlődött, a kutatók és néhány kereskedelmi vállalat is felfedezte magának a dolgot. Olvasd el: Ötcsillagos ételeket főz a robotséf
 
husfozes_1
 
„Megfigyeltük, hogy bár a nyomtatók milliméteres pontossággal képesek előállítani az összetevőket, nincs melegítési módszer ugyanilyen fokú felbontással – mondta Jonathan Blutinger, a Lipson laboratóriumának doktora, a projekt vezetője. - A főzés számos étel esetében elengedhetetlen a tápanyagok, az íz és az állag kialakításához, s azon gondolkodtunk, kifejleszthetnénk-e lézeres módszert ezen tulajdonságok pontos szabályozására.”
 
Mint arról a Science of Food szaklapban megjelent tanulmányban beszámoltak, a kutatócsoport különféle főzési módokat vizsgált meg úgy, hogy kék fényt (445 nm) és infravörös fényt (980 nm és 10,6 μm) tettek ki egy csirke hatásának, melyet modell élelmiszerrendszerként használtak.
 
Tesztként csirkemintákat nyomtattak és számos paramétert értékeltek, beleértve a főzés mélységét, a színfejlődést, a nedvesség megtartását, valamint a lézerrel főtt és a tűzhelyen főtt hús közötti ízkülönbségeket. Kiderült számukra, hogy a lézerrel főtt hús 50 százalékkal kevésbé zsugorodik, nedvességtartalmának kétszeresét tartja meg és hasonló ízfejlődést mutat, mint a hagyományos főtt hús. 
 
A bekötött szemű tesztelők a lézerrel főtt húst részesítették előnyben a régi módszerekkel főzötthöz képest.
 
Bár az új megoldás hardver- és szoftverkomponensei meglehetősen alacsony technológiájúak, még nincs fenntartható ökoszisztéma, amely támogatná mindezt – emelte ki Lipson és Blutinger, akik azonban meglehetősen izgalmasnak tartják a technológiában rejlő lehetőséget. Olvasd el: Itt a gyors és testreszabható burgerforgató robot
 
 
„Még nincs meg az úgynevezett „Food CAD”, melyet leginkább élelmiszerek Photoshopjának nevezhetnénk. Olyan, magas szintű szoftverre van szükségünk, amely lehetővé teszi a kívánt ételek megtervezését a programozással vagy szoftverfejlesztéssel nem foglalkozók számára is. Emellett szükségünk van egy helyre, ahol az emberek megoszthatják a digitális recepteket, ahogy például megosztjuk a zenét.”
 
„Az ételekkel mindannyian naponta foglalkozunk és személyre szabjuk őket – természetesnek tűnik, hogy szoftvert iktassunk be a főzésbe, hogy még testreszabhatóbb legyen az ételkészítés” – mondta el Blutinger.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.