2022. 12. 09. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Mikrofonosak lehetnek a következő generációs vécék

Mesterséges intelligencia - Mikrofonosak lehetnek a következő generációs vécék

A fejlett technológiával ellátott vécék mikrofonnal lehetnek ellátva a hasmenés diagnosztizálása céljából, amely hang alapján 98 százalékos pontossággal megállapítható.

A következő generációs vécék mikrofonosak lehetnek a hasmenés diagnosztizálására. A Georgia Technológiai Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy érzékelőt, amely mesterséges intelligencia segítségével rögzíti a „székletürítési események” hangját, hogy 98 százalékos pontossággal helyesen azonosítsa a hasmenést.
 
A kutatók abban bíznak, hogy a módszer felhasználható a kolerajárványok előrejelzésére és segíthet a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdőknek állapotuk nyomon követésében.
 
Maia Gatlin, a Georgia Tech mérnök kutatója a közelmúltban mutatta be csapata új kutatását az Acoustical Society of America Meeting találkozón. Olvasd el: Okosvécét fejleszt a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Mikrofonosak lehetnek a következő generációs vécék
Mesterséges intelligencia - Mikrofonosak lehetnek a következő generációs vécék
 
Az eredmények - melyek még nem kerültek szakértői értékelésre - , egy kapcsolódó rendszerre épülnek, amelyet ugyanez a kutatócsoport mutatott be nemrég, egy éves folyadékdinamikai konferencián. Olvasd el: Okosvécé - Mesterséges intelligencia segít a betegségek azonosításában
 
„Bízunk benne, hogy ezt a kis helyigényű és nem invazív megközelítésű érzékelőt olyan területeken is el lehetne helyezni, ahol a kolerajárványok állandó kockázatot jelentenek - mondta Gatlin sajtóközleményében. – Sőt, talán a jövőben algoritmusunkat a meglévő otthoni okoseszközökkel is használni lehet majd a bélmozgások és az egészségi állapot megfigyelésére.”
 
A vécéhez csatlakoztatva a „hasmenésérzékelő” mikrofonja rögzíti a bélmozgás hangját. Anélkül, hogy elemezné a vécé tartalmát - amely személyes genetikai vagy diagnosztikai információkat adhat át -, az érzékelő képes meghatározni, milyen kiürülési esemény történt és egy fény kigyulladása jelzi, ha hasmenésről van szó.  
 
A képzett kutatók nyilvánosan elérhető online forrásokon tesztelték hangérzékelő algoritmusukat – a következő lépés reményeik szerint az lesz, hogy azt a valóságban is ellenőrzik.
 
A hasmenésérzékelő segítségével az algoritmus segíthet a hirtelen fellépő betegség (adott esetben a kolera) felderítésében, ami előnyt jelent a terjedés megfékezésében.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.