2020. 08. 08. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Ujjlenyomat-teszt sem kell a glükóz-szint érzékeléséhez

Mesterséges intelligencia - Ujjlenyomat-teszt sem kell a glükóz-szint érzékeléséhez

Egy új, mesterséges intelligencián alapuló technika anélkül képes érzékelni egy ember alacsony glükóz-szintjét, hogy ujjlenyomat-tesztet kellene végeztetni vele.

Miközben a hagyományos módszer szerint az alacsony glükóz-szint megállapítása elképzelhetetlen ujjlenyomat-teszt nélkül, egy új, mesterséges intelligencia-technikával enélkül is megoldható a dolog.
 
Az MI-módszer jelenleg 82 százalékos megbízhatósággal működik, s a közeljövőben helyettesítheti az invazívnak számító, ujjmegszúrós tesztelést – ez különösen a gyermekek számára jelenthet jó hírt, akik félnek a tűtől. Olvasd el: Személyre szabott kezelést adhat a mesterséges intelligencia
 
A kutatók olyan, mesterséges intelligencia-technikát fejlesztettek ki, amely képes azonosítani az alacsony cukorszintet a nyers EKG jelekből, hordható érzékelőkön keresztül.
 
Könnyebbé válik a vércukorszint ellenőrzése a mesterséges intelligencia segítségével
Könnyebbé válik a vércukorszint ellenőrzése a mesterséges intelligencia segítségével
 
A hagyományos módszer tűhasználatot igényel, ráadásul naponta több alkalommal. Az ujj megszúrása gyakran fájdalmas lehet, s ez elrettentheti a pácienseket attól, hogy rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket. Olvasd el: Cukorbetegség - ismét bizonyított a mesterséges intelligencia
 
Az új technikát a Warwick Egyetem kutatói fejlesztették ki.
 
„Innovációnk a mesterséges intelligencia használata volt a hypoglikémia automatikus kimutatására néhány EKG-ütem segítségével. Ez azért releváns, mert az EKG bármilyen körülmények között kimutatható, még alvás közben is”- mondta el dr. Leandro Pecchia, a Műszaki Iskola munkatársa.
 
A cikket a Nature Springer Science Sciences folyóirat közölte.
 
A két pilot tanulmány során - melyben egészséges önkéntesek vettek részt – kiderült, hogy az átlagos érzékenység és specifikusság nagyjából 82 százalékos a hypoglikémia azonosításánál.
 
„Az ujjbegy megszúrása sosem kellemes, s bizonyos körülmények között nehézkes is. Az éjszakai mintavétel különösen kellemetlen lehet, különösen gyermekkorú betegek számára" - mondta Pecchia. 
 
Az ábra az algoritmusok időbeli kimenetelét mutatja: ha zöld, akkor a glükózszint normális, ha piros, akkor alacsony.
 
„Megközelítésünk lehetővé teszi az algoritmusok személyre hangolását és kiemeli, hogy a hypoglikémiás események hogyan befolyásolják az emberek EKG-ját. Ezen információk alapján a klinikusok a terápiát minden esetben személyre szabhatják” - írták az újdonságot bemutató cikkben a szerzők.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.