2020. 08. 10. - 09:45

Mesterséges intelligencia mozgatja az új sci-fi hősnőjét

Mesterséges intelligencia mozgatja az új sci-fi hősnőjét

Erica az első android, teljesen önálló, mesterséges intelligencia által működtetett színésznő. Hollywoodban máris nagy sikere van, pedig még meg sem jelent a film, melyben szerepel.

Megérkezett Hollywood első autonóm robotszínésze: Erica egy sci-fi főhősnője lesz. Noha a film még nem készült el, a rendkívüli újdonságnak máris akkora ünneplés jár, mint egy ember színésznek. Olvasd el: Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia 5 éven belül felülmúlja az embert
 
Az első humanoid filmsztárt japán hölgyről mintázták, fru-frus, rövid vörös hajjal készült és bájos szemekkel.
 
Erica a japán robotfejlesztő Hiroshi Ishiguro munkája, aki az Oszakai Egyetem robotikusa. Úgy hírlik, azért alkotta meg a mutatós andoridot, hogy a „világ legszebb nője legyen”. A Miss Universe vetélkedők döntőseinek képeit vette alapul, amikor létrehozta a minden szempontból ideális robothölgyet.
 
robotszineszno_1
 
Erica azonban több, mint egy szép arc: a gyártók úgy vélik, a robot színésznő debütálása lesz az első alkalom, amikor a filmben teljesen önálló, mesterségesen intelligens színész szerepel.
 
Hibátlan tulajdonságai és könnyed mosolya ellenére Erica természetesen egyértelműen műanyag. Szintetizált brit hangja enyhén fémes, olyan, mintha egy csőbe beszélne. Amikor jár, a légkompresszor-csatlakozók mozgása miatt olyan, mintha egy robot felgyorsult vagy lelassult változata lenne, ezért a jelenetek nagyrészét ülve forgatják majd vele.
 
Ishiguro Ericája természetesen nemcsak színésznő lehet. A mesterségesen intelligens android megfelel recepciósnak egy orvosi rendelőben, behozza a reggeli kávét vagy felolvassa a híreket.
 
A robotikai szakértő képes androidok fejlesztésére, amelyek járnak és beszélnek, s lényegében bármilyen könnyebb feladatot el tudnak látni – a tervező olyan világot képzel el, ahol ezeket a teendőket valóban ilyen robothölgyek végezhetik el. Olvasd el: Emberi robotkezek teszik biztonságosabbá az érintkezést
 
Az 56 éves szakember elmondta: Erica nem úgy működik és nem úgy ért meg dolgokat, mint egy ember.
 
Mégis, Ishiguro célja a robotnő kifejlesztésével az volt, hogy olyan androidot hozzon létre, amellyel az emberek nemcsak kapcsolatban állnak, hanem akiben megbíznak és szerethetik is. Minél emberszerűbb a megjelenése és viselkedése, annál inkább megbízhatónak érzik – vélte Hiroshi Ishiguro.
 
 
Valójában már 2015-ben előállította a robotlányt, amely akkor a karrierje során készített, tucatnyi android közül a legfejlettebb volt - színdarabokon játszott, bevásárlóközpontokban énekelt és még a híreket is közölte. 
 
Ám amikor a B producereinek egyike, Sam Khoze, a LIFE Productions munkatársa egy androidot keresett egy 2017-es filmhez, számos robottechnikai társaságot felkeresett, s végül Ericára esett a választása készülő filmjébe. „Teljesen úgy néz ki, mint egy ember – mondta Khoze. – Még olyan apró részletek tekintetében is, mint a nyelv és a szemhéjak”.
 
A készülő filmben Erica önálló színészként működik majd, vagyis ehhez meg kell őt tanítani érzelmek kifejezésére is – ma már képes ahhoz képest intonálni a szöveget, miről szól az adott jelenet, s testbeszédet is alkalmaz hozzá. Olvasd el: Robotnő osztja Szibériában az erkölcsi bizonyítványokat
 
Természetesen nem tud improvizálni, ellenben tökéletesen beszél angolul és japánul. Bárkivel eltársalog vagy 80 féle témáról negyed órán át.
 
A filmet minden bizonnyal sokan várják majd kíváncsian.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.