2022. 10. 10. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Négylábú robotok futnak a vadonban

Mesterséges intelligencia - Négylábú robotok futnak a vadonban

Új algoritmusrendszert fejlesztett ki egy kutatócsapat, mely hozzájárult ahhoz, hogy a négylábú robotok kihívásokkal teli terepen sétálhassanak és futhassanak.

Egyre fejlettebbé tehetik a robotokat az újabb és újabb algoritmusok. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem vezette kutatócsoport a közelmúltban új algoritmusrendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a négylábú robotok számára, hogy kihívásokkal teli terepen sétáljanak és fussanak, miközben elkerülik a statikus és mozgó akadályokat.
 
A tesztek során a rendszer arra utasította a robotot, hogy önállóan és gyorsan manőverezzen át homokos felületeken, kavicson, füvön és göröngyös, ágakkal és lehullott levelekkel borított dombokon - anélkül, hogy oszlopoknak, fáknak, cserjéknek, szikláknak, padoknak vagy embereknek ütközött volna.
 
A robot ezután egy forgalmas irodahelyiségben is navigált, s nem ment neki sem dobozoknak, sem asztaloknak vagy székeknek. Olvasd el: Négylábú robot ellenőrzi a fúrótorkonyokat
 
Mesterséges intelligencia - Négylábú robotok futnak bármilyen terepen egy új algoritmussal
Mesterséges intelligencia - Négylábú robotok futnak bármilyen terepen egy új algoritmussal
 
Jelenlegi munkájuk egy lépéssel közelebb juttatta a kutatókat ahhoz, hogy olyan robotokat építsenek, amelyek képesek kutató-mentő küldetéseket végrehajtani, vagy információkat gyűjteni emberek számára túl veszélyes vagy nehéz terepeken, helyeken.
 
A csoport az Intelligens Robotok és Rendszerek 2022-es Nemzetközi Konferenciáján (IROS) mutatja be eredményét – az eseményre október végén kerül sor a japán Kiotóban. Olvasd el: Pár óra alatt megtanította magát járni a mesterséges intelligencia-robot
 
A rendszer mindenképpen sokoldalúbbá teszi a lábakon járó robotot, mivel látását kombinálja egy másik érzékelési móddal, a propriocepcióval - utóbbi magában foglalja a robot mozgásának, irányának, sebességének, helyének és érintésének érzékelését; ebben az esetben annak észlelését, hogy milyen talaj van a lába alatt.
 
Manapság a lábon járó robotok járásra és navigációra történő betanításának legtöbb megközelítése vagy a propriocepción, vagy a látáson alapul, de mindkettőn egyszerre sosem -  árulta el Xiaolong Wang, a tanulmány vezető szerzője, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem Jacobs Mérnöki Iskolájának professzora.
 
„Egyik esetben ez olyan, mintha egy vak robotot tanítanának járni, úgy, hogy csak érinti és tapintja a talajt. A másik esetben pedig a robot egyedül a látás alapján tervezi meg lábmozgását. Nem tanul meg két dolgot egyszerre – mondta Wang. – Munkánk során a propriocepciót a számítógépes látással kombináljuk, hogy az egy lábon járó robot hatékonyan és gördülékenyen mozoghasson, miközben elkerüli az akadályokat, nemcsak jól körülhatárolt, hanem számos kihívást jelentő környezetben is”.
 
A Wang és kutatócsapata által kifejlesztett rendszer speciális algoritmuskészletet használ, hogy a robot fején lévő mélységi kamera által készített valós idejű képek adatait összeolvassza a robot lábán lévő érzékelőkével.
 
Ez nem volt egyszerű feladat. Mint Wang elmondta, a probléma az, hogy a valós működés során néha van egy kis késés a kamera képeinek fogadásában. Ezért a két különböző érzékelési mód adatai nem mindig érkeznek meg egy időben.
 
A csapat megoldása az volt, hogy ezt az eltérést szimulálja a két bemeneti készlet véletlenszerűsítésével – a technikát a kutatók multimodális késleltetési véletlenszerűségnek nevezik.
 
 
Az összevont és randomizált bemeneteket ezután egy megerősítő tanulási módszer végponttól végpontig történő betanításához használták fel.
 
A megközelítés segített a robotnak, hogy navigáció közben gyorsan döntsön és időben előre jelezze a környezetében bekövetkező változásokat, így emberi kezelő segítsége nélkül is gyorsabban tudott mozogni és kikerülni az akadályokat különböző típusú terepen.
 
Wang és csapata a közeljövőben azon dolgozik, hogy sokoldalúbbá tegye a lábon járó robotokat, s még nagyobb kihívást jelentő terepeket hódíthassanak meg. „Jelenleg egy robotot megtaníthatunk olyan, egyszerű mozdulatokra, mint a járás, a futás és az akadályok elkerülése. Következő célunk, hogy megoldjuk a robot számára a lépcsőn fel és le járást, a kövön járást, az irányváltást és az akadályok átugrását” – árulta el a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.