2022. 01. 23. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Nem kerék: meghökkentő külsejű robot figyeli a növényeket

Mesterséges intelligencia - Nem kerék: meghökkentő külsejű robot figyeli a növényeket

Elsőre valamilyen játékszernek gondolhatnánk a földeken monitorozást végző, kerékszerű robotot – mint a legtöbbjükkel, ezzel is a jobb gazdálkodási jövedelmezőség elérése a cél.

Meglehetősen furcsa külsővel rendelkezik a Toulouse-i mezőgazdasági kiállításon bemutatott SentiV felderítőrobot: a francia Meropy által megalkotott eszköz kerékszerű szerkezetnek tűnik, melyet középen egy vékony tengely tart össze.
 
Különös megjelenése ellenére azonban komoly dolgokra képes. Az érzékelők sorozatával rendelkező SentiV moduláris és könnyű felderítőrobot, mely önállóan mozog a parcellákon belül, átvizsgálva az összes növényzetet.
 
Egyedi kerekes rendszerének köszönhetően nem károsítja a termést, de garantálja a nagy sebességű mozgást. Olvasd el: Szóját és pamutot monitoroz az új robot
 
Az érzékelők sorozatával rendelkező SentiV moduláris és könnyű felderítőrobot
Az érzékelők sorozatával rendelkező SentiV moduláris és könnyű felderítőrobot
 
Közeli érzékelést  végez, mivel érintkezik a talajjal. Kiemeli a szántóföldi növényeken belül tapasztalható  változékonyságot és észleli a rájuk nézve fenyegető, potenciális veszélyeket.
 
A robotot elkötelezett a mezőgazdasági szakemberek számára tervezte a francia cég: kiváló eszköz a gazdálkodók gyakorlati munkájának javítására, tanácsadással szolgál a szövetkezetek számára és nélkülözhetetlen a kísérleti parcellákon az ún. fenotipizálás optimalizálásához. 
 
A SentiV által összegyűjtött információkat kiemelik a változékonysági térképeken – ez lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy napi rendszerességgel, precízen kísérletezzenek. Olvasd el: Sokat segít a szántóföld forgalmának optimalizálása
 
 
A robottal a jobb gazdálkodási jövedelmezőség elérése a cél - input megtakarítás, jobb hozam és termésminőség -, emellett a gazdálkodók jó életminősége. Az eszköz használatával ugyanis időmegtakarítás jár és a munka is kényelmesebb.
 
Ráadásul segítségével a környezet fokozottan óvható – csökkenthető a ráfordítás és kisebb a talajtömörödés is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.