2022. 11. 02. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Okos sisak teszi hatékonyabbá a tűzoltókat

Mesterséges intelligencia - Okos sisak teszi hatékonyabbá a tűzoltókat

Egy újonnan kifejlesztett, intelligens tűzoltósisak érzékelők és mesterséges intelligencia használatával képes az áldozatok gyorsabb mentésére.

Okos sisak segítheti a tűzoltók munkáját a jövőben. Az eszközt skóciai kutatók fejleszettték ki: mesterséges intelligenciát (MI) használ, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a lánglovagok hamarabb megtalálják a tűzeset áldozatait.
 
Edinburgh-ben újonnan nyílt meg a National Robotarium központ, melynek csapata szenzorok, hőkamerák és radartechnológia segítségével tervezte meg az okos sisakot.
 
A berendezés segít a tűzoltóknak tájékozódni a füsttel teli környezetben, annak feltérképezésében és végső soron a segítségre szorulók gyorsabb kimentésében. Olvasd el: Mesterséges intelligencia figyelmezteti a tűzoltókat a halálos veszélyre
 
Mesterséges intelligencia - Okos sisak segítheti a tűzoltók munkáját - Fotó: Twitter/NRobotarium
Mesterséges intelligencia - Okos sisak segítheti a tűzoltók munkáját - Fotó: Twitter/NRobotarium
 
Szeretnék, ha a tűzoltók szuperhős képességgel rendelkeznének: lássanak át a füstön, a sötétségen és képesek legyenek hatékony megoldásokat találni a kutatásra és mentésre – mondta Chris Xiaoxuan Lu, az Edinburghi Egyetem Informatikai Karának kiber-fizikai rendszerekkel foglalkozó lektora.
 
„Az eszköz több szempontból javítja a tűzoltók biztonságát. Már beszélhetünk áldozatkeresésről, sőt navigációról, valamennyi érzékelőegységgel együtt – jegyezte meg Lu.
 
Hozzátette: hosszú távon megpróbálják megvizsgálni, mi a leghatékonyabb kommunikációs mód a fronton dolgozó tűzoltók és a külső főparancsnokok között, még hatékonyabbá téve az összes rendszert. Olvasd el: Kamerákon figyeli az MI az erdőtüzek kialakulását
 
A technológia kifejlesztéséhez a kutatócsoport a skót tűzoltó- és mentőszolgálattal működött együtt - kiképző létesítményükben tesztelték az okos sisakot.
 
„Felszerelésünk időnként korlátozhat minket a keresés során. Hő, sötétség, füst esetén a hőkép-kapacitás nagymértékben segít abban, hogy valaki hol található meg” – mondta Glen Macaffer, az őrszolgálat parancsnoka.
 
Sokkal jobban át tudunk szkennelni egy szobát, mindez 5-10 másodpercet vehet igénybe ahhoz képest, amikor technológia nélkül dolgozunk, ami néhány perc. Óriási változást jelent tehát ez a számunkra”  mondta Macaffer.
 
Az okos eszköz súlya kevesebb, mint 1 kilogramm - megfizethető alkatrészekből készült és könnyen felszerelhető a szabványos tűzoltósisakokra.
 
A kutatók már a következő lépésen is gondolkodnak.
 
Lu elmondta: egyelőre a koncepció bizonyítására állnak készen. Ezt követően szeretnék megtalálni a megfelelő iparági munkatársakat, akik hajlandóak együttműködni velük annak érdekében, hogy a technológia valóban piacra kerüljön és széles körben segíthesse a tűzoltók munkáját.
 
Fotó: Twitter/NRobotarium
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.