2020. 11. 26. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Önálló gyógyszerszállító robottal rukkolt elő Anglia

Mesterséges intelligencia - Önálló gyógyszerszállító robottal rukkolt elő Anglia

Rövid időn belül általánossá válhat a robotszállítók látványa London utcáin. Az Egyesült Királyságban már volt példa arra, hogy a gyógyszertárból a gondozóotthonba robot vitte a gyógyszereket.

Az orvosi készletek gondozó- vagy idősotthonba történő szállítása jó példa arra, hogy a vezető nélküli járművek hogyan válhatnak általánossá az Egyesült Királyság utcáin. Egy robot képes megváltoztatni a csomagkézbesítés módját – ez mostanra nyilvánvalóvá vált, miután egyikük megtette első, mérföldkőnek számító önálló útját Angliában.
 
Az Egyesült Királyság első autonóm szállító járműve gyógyszerkészleteket vitt egy gyógyszertárból a londoni Hounslow-ban levő gondozóotthonba. Olvasd el: Gyógyszerszállító drónok emelkednek a levegőbe
 
Az elektromos jármű, melyet a Robotikai Akadémia épített, mesterséges intelligenciát és speciálisan kifejlesztett csomagkezelő rendszert használ az érintésmentes szállítás biztosításához. Hatvan mérföldet, vagyis 96 kilométert képes megtenni teljesen feltöltött állapotban - egyetlen töltéssel -, s szállíthat városközpontokban, elővárosi és vidéki helyeken egyaránt.
 
Mesterséges intelligencia - A Kar-go szállító modell tesztelés közben
Mesterséges intelligencia - A Kar-go szállító modell tesztelés közben
 
 
A készítők bíznak benne, hogy a Kar-go névre keresztelt jármű drámai módon csökkentheti a csomagszállítások káros környezeti hatását.
 
A sikeres kiszállítás azt mutatja, hogy a vezető nélküli járművek rövid időn belül gyakori látványnak számíthatnak majd az Egyesült Királyságban.
 
William Sachiti, a Robotikai Akadémia alapítója elmondta: a Kar-go első szállítása kulcsfontosságú mérföldkövet jelent az autóipar számára. Olvasd el: Pizzát szállít az ajtóhoz a vadonatúj robot
 
„Az Eurovia UK-nál levő partnereink mellett szoros együttműködésben dolgoztunk a DfT Csatlakoztatott és Autonóm Járművek Központjával (CCAV) és a legfontosabb londoni érdekeltekkel – fejtette ki. – Ennek célja garantálni, hogy minden tevékenységünk középpontjában a biztonság álljon, s hálásak vagyunk a kapott támogatásért.”
 
Sachiti hozzátette: a Kar-go-t az teszi igazán lenyűgözővé számára, hogy a robotikát és a mesterséges intelligenciát a lehető legjobb módon használták fel. A technológia jelen van, akkor használható, amikor szükség van rá.
 
Bármennyire is komplex a Kar-go, működése igen egyszerű. „Egy mesterséges intelligencia által támogatott jövőt tár elénk, amelyben szeretnék élni” – fogalmazott William Sachiti.
 
Első útja alkalmával a Kar-go fedélzetén biztonsági sofőr is volt, aki bármikor átvehette az irányítást, ha valami probléma adódott volna; de a jármű a közeli parancsnokságból is vezérelhető volt.
 
 
Az önjáró szállító lényegében a dízel kisteherautók zöld alternatívája - kis, cipősdoboz méretű csomagokat képes hozni-vinni.
 
A kezdeményezés félig önálló szállítással indult, de az autonómia szintje fokozatosan növekszik. 
 
A parancsnoki központból a Robotikai Akadémia távolról figyeli a Kar-go-t, miközben az önálló üzemmódban van – szemmel tartják működésének minden elemét, a kameráktól a jármű helyzetéig.
 
A Kar-go a mesterséges intelligenciát alkalmazza a navigáláshoz és számos funkció elvégzéséhez, az MI speciális formáját az Egyesült Királyságban fejlesztette ki és szabadalmaztatta a Robotikai Akadémia.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.