2023. 01. 23. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Pakolás közben hátraszaltózik az Atlas robot

Mesterséges intelligencia - Pakolás közben hátraszaltózik az Atlas robot

Megdöbbentő: szinte dobálja a nehéz tárgyakat az építkezésen a Boston Dynamics Atlas robotja, amely erőfeszítés nélkül nyújt komoly segítséget a szakembereknek - mellesleg pedig még hátraszaltózni is képes közben.

Meghökkentő könnyedséggel segít építkezésen a Boston Dyamics Atlas elnevezésű robotja: a cég által bemutatott videókon látszik, amint játszi könnyedséggel helyezi – szinte dobja – a kijelölt helyekre a dobozokat vagy bármi egyéb nehéz tárgyat.
 
Valósósággal manipulálja a körülötte levő világot, s nemcsak kapcsolatba lép a tárgyakkal, hanem irányát változtatva úgy pakol, akár egy ember.
 
A praktikus humanoid robot nemcsak a munkát látja el tökéletesen - képes manőverezni az akadályokon, mi több, nehézség nélkül részt vehet egy megkoreografált táncpartin, vagy egyedül kocoghat a parkban.
 
Ami azonban itt igazán lényeges: könnyedén dolgozhat az építkezéseken. Olvasd el: Így táncolnak a Boston Dynamics robotjai
 
Mesterséges intelligencia - Pakolás közben hátraszaltózik az Atlas robot
Mesterséges intelligencia - Pakolás közben hátraszaltózik az Atlas robot
 
Az Atlas úgy teszteli mozgását, érzékelését és atletikusságát, hogy egy zsáknyi szerszámot juttat el egy többszintes állvány tetején várakozó személyhez, s közben még egy rakodódobozt is eltol a helyéről.
 
A robot megragadja, viszi és feldobja a szerszámos táskát, felmászik a lépcsőn, ugrál a szintek között, majd félrebillent útjából egy nagy fahasábot, mielőtt a padlóra érkezne egy fordított 540 fokos fordulattal – egy hátraszaltóval.
 
Az Atlas irányítója, Ben Stephens szerint az említett fordulás és a tánc is jó a példa arra, milyen extrém mozgásokat kell tudnia elvégezni a robotnak, amelyeket igyekeznek egyre fejleszteni. Olvasd el: Már nyomozóként is dolgozik a robotkutya
 
„Fontos számunkra, hogy a robot bizonyos emberi sebességgel tudja ezeket a feladatokat végezni. Az emberek nagyon jók ebben, ezért a vezérlőszoftveren meglehetősen nagy frissítésekre volt szükség” – mondta.
 
 
Az Atlasnak tudnia kell, hogyan reagáljon a környezetére, ezért a projektcsapat úgy alakítja a humanoid robotot, hogy tisztában legyen vele, miként érzékelje azt és hogyan mozogjon a rögzített akadályokon – tudatta a Boston Dynamics.
 
Az új feladat elsajátításával az Atlas-nak mozgás- és érzékelési képességeivel képesnek kell lennie arra, hogy a különféle méretű, összetételű és súlyú tárgyak helyét meghatározza, megfogja őket és mozgassa. Emellett az egyensúly fenntartását is fontos megoldania a rögzített objektumok között.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.