2020. 10. 22. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Pánik ösztönözte a gombaszedő robotok forradalmát

Mesterséges intelligencia - Pánik ösztönözte a gombaszedő robotok forradalmát

Fontos lépést jelentenek a gombabetakarító robotok a globális élelmiszer-rendszer forradalmasítása felé, melyek most gőzerővel beindulhatnak.

A koronavírus 2020 elején alaposan megváltoztatta a mindennapokat, szerte a világon. Sokan pánikba estek, a kórházak túlterheltségével párhuzamosan egyre fogytak az áruk is a boltok polcain. Az emberek komolyan elkezdtek aggódni amiatt, hogy ha a helyzet így folytatódik, nem lesz mit enniük.
 
A gombaszedő robotok potenciális megoldást jelenthetnek erre is.
 
Míg a legtöbb öntözőrendszer ma már automatizált, a betakarítást még mindig főként emberek végzik. A rendszer gyengesége az, hogy leginkább az alacsony jövedelmű, napszámos munkásokat bízzák meg ezzel, valamint a bevándorlókat. A koronavírus megjelenésével azonban ők sem dolgozhatnak egymás mellett.
 
Az emberek élelemmel való ellátása a jelenlegi körülmények között magasabb hozamot, alacsonyabb költségeket és nagyobb eredetiséget igényel. Olvasd el: A növény szintjén méri a vízterheltséget a jövő technológiája
 
A gombaszedő robot szkenneli, majd kiválogatja a leszedhető gombákat
A gombaszedő robot szkenneli, majd kiválogatja a leszedhető gombákat
 
A megoldások azonban a küszöbön állnak: a mezőgazdaság lényeges változáson megy keresztül, számos automatizált rendszer segíti a munkát, s képbe került a mesterséges intelligencia is.
 
A legújabb fejlesztés a REEST - az SOSV HAX Accelerator-tól -, melynek célja újszerű robotikával növelni a világszerte elérhető gombamennyiséget.
 
Denys Kotelovych, alapító és technológiai vezető elárulta, hogy startup cégül ukrajnai, Lviv-ben található, ahol partnere, Petro Shmigelskyi családjánál hosszú évekre visszanyúló családi hagyomány a gombatermesztés.
 
A társalapító famíliája tehát gombafarm-tulajdonos, vagyis tisztában volt a problémákkal, amelyekkel szembe kell nézniük. „A fő probléma a munkaerő, a munkakörülmények és a hozam minősége. A gombát be kell takarítani, amint eléri a szükséges méretet, s ezt gyorsan kell megtenni, mert különben túlnő. Mindennapi munkának tűnik, de nem könnyű: kiválogatni, melyik gombát szedjük le, miközben magas polcrendszeren állunk, magas páratartalmú és alacsony hőmérsékletű környezetben” – mondta Kotelovych.
 
A legfrissebb statisztikák és előrejelzések szerint a globális gombapiac 2024-re meghaladhatja a 69 milliárd dollárt. A gomba fogyasztásának növekedését nagyrészt azzal magyarázzák, hogy egyre több az egészségtudatos ember. Olvasd el: Jövő technológia - Beltérben, függőleges farmon terem a szamóca
 
Kihasználva a piaci csúcsot, a kelet-európai vállalkozók is megosztották saját fejlesztéseiket a világgal.
 
„Kezdetnek bérbe adjuk gombatermelő robotjainkat a meglévő gombaüzemeknek, így bevételt termelhetünk és más típusú robotokat is építhetünk - magyarázta Kotelovych. – A robotokat fel lehet tenni a polcokra, s elkezdhetik elemezni a gombamezőt, az adatokat, nyomon követhetik a termést, időben leszedhetik a gombákat és megtölthetik velük a kosarakat”.
 
Hozzátette: végső céljuk egy teljes gombatermesztési megoldás kiépítése, ahol csak a növekvő készletekre és a micéliumra, vagyis gombacsírára lenne szükség. Ezek eredményeként a gombákat értékesítésre kész dobozokba gyűjtenék a rendszeres fogyasztók számára - mondta.
 
 
A REEST kifejlesztette a gomba kezelésére szolgáló fogószerkezetet és szoftvert. Innovatív és saját, szabadalmaztatott mechatronikai rendszerről van szó.
 
A megfogó készülék specifikusan működik, kimondottan gombákhoz igazították. A szoftverrel pedig pontosan meg tudják határozni, melyeket lehet már leszedni – mélységérzékelő kamera és számítógépes látás segíti a rendszert.
 
Kifejtette azt is: a megfogó jól kezeli a gépi betakarítás legnagyobb kihívását, azaz, kíméli a készletet. „A gombát nem szabad megnyomni, kárt tenni benne, mert az emberek friss és szép termést szeretnek látni, s ha kissé jobban megnyomódik, a gomba már elkezd besötétedni” – fejtette ki a cégvezető.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.