2021. 10. 14. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Paradicsomlevelet szed 0-24-ben a legújabb robot

Mesterséges intelligencia – Paradicsomlevelet szed 0-24-ben a legújabb robot

Önállóan mozoghat az üvegház alkalmazottai mellett egy új holland robot, amely a nap minden órájában magától szedi le a paradicsomokat.

Új robot segíthet a gazdaságokban. A közelmúltbeli GreenTech rendezvényen mutatta be Amszterdamban Kompano nevű levélvágó robotját a holland Priva vállalat.
 
A gépezet a hét minden napján, éjjel-nappal képes a paradicsomok levelének eltávolítására.
 
A Priva szerint a Kompano az első robot a piacon, amely önállóan mozog az alkalmazottak mellett az üvegházban és valóban megvalósítja a 24/7-ben történő, autonóm levélvágást. Olvasd el: Almát, szőlőt, dinnyét gondoz az új robot
 
Levélvágó robotot mutatott be egy holland vállalat a paradicsomokhoz
Levélvágó robotot mutatott be egy holland vállalat a paradicsomokhoz
 
Ugyancsak az első olyan robot világszerte, amely gazdasági szempontból életképes alternatívát kínál a felhasználók számára a paradicsomnövények kézi levágásához.
 
Az intelligens algoritmusok és a szabadalmaztatott, ún. vég-effektorok több mint 85 százalékos hatékonyságot biztosítanak heti 1 hektáron.
 
A robotot intelligens eszköz vezérli és természetesen a felhasználók preferenciáihoz és igényeihez igazítható. 
 
A Priva szerint a robot tökéletesen működik személyzet mellett, gondoskodva a munkaigényesebb feladatok ellátásáról. Támogatja a személyzet képzését is a berendezések üzemeltetéséhez. Átfogó szolgáltatási programot kínál. Olvasd el: Munkaerő híján robot láthatja el az almaültetvényeket Japánban
 
A Kompanót a holland cég helyi termelőkkel, technológiai partnerekkel és szakértőkkel együttműködve fejlesztette ki és már tesztelték is Hollandia számos üvegházában.
 
 
A helmondi székhelyű Priva és az MTA fejlesztette robot egyébként készen áll a gyártásra. Utóbbinál jelenleg 50 robotból álló sorozat készül. Az első Kompanókat a termelők szállítják és használják.
 
A termékcsaládot idővel az uborka levélvágó robotjaként is használnák, valamint betakarító robotként a paradicsom és az uborka esetében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.