2020. 10. 24. - 08:00

Okos gazdálkodás - Megjósolja az ártalmas feketefű növekedését az algoritmus

Okos gazdálkodás - Megjósolja az ártalmas feketefű növekedését az algoritmus

Gazdálkodóktól szerzett adatok gyűjtésével jósolja a meg a feketefű nevű káros gyom terjedését a Farmplan szoftver-specialista cég, együttműködve az IBM Research-el.

A mesterséges intelligencia és az algoritmusok minden korábbinál nagyobb mértékben segítenek a gazdálkodóknak kiküszöbölni a sikeres termesztést gátló akadályokat.
 
Az egyik újdonság: adatok gyűjtése a gazdálkodóktól, hogy megjósolhassák az ártalmas, feketefű nevű gyomnövény terjedését.
 
A Farmplan szoftver-specialista cég az IBM Research-el és más partnerekkel együttműködve gyűjti a résztvevők brit farmerek adatait, hogy ezek segítségével tanítsák a mesterséges intelligenciát annak megítélésére, hol fog nőni a gyomnövény. Olvasd el: Beltérben, függőleges farmon terem a szamóca
 
Megvédenék a termést a feketefűtől a gazdák - mesterséges intelligencia segíthet
Megvédenék a termést a feketefűtől a gazdák - mesterséges intelligencia segíthet
 
A Farmplan szerint a feketefű terjedése évente több mint 580 milliárd fontba kerül a brit gazdálkodóknak – ez a gyom ugyanis képes versenybe szállni olyan gabonanövényekkel, mint a búza és az árpa, csökkentve a területüket, így a termésmennyiséget is – amellyel hozzájárul ahhoz, hogy a gazdálkodók kevesebb élelmiszert termelhessenek.
 
A gyomnövény ráadásul ellenálló a gyomirtó szerekkel szemben. A tudósok ezért fordultak a mesterséges intelligencia és az adatgyűjtés felé – szeretnének hatékonyan megküzdeni vele.
 
Az Egyesült Királyság mezőgazdasági termelőivel együttműködve jelenleg folyamatban van az aiScope elnevezésű új, 1 millió font értékű projekt. Ennek keretében angol gazdák és Farmplan dolgozók tucatjai dolgoznak az európai IBM Research, a Sheffield Egyetem, a Rothamsted Research, a Kolibri Technologies, a Precíziós döntések, valamint a Tudományos és Technológiai Szolgáltatások Tanácsa (STFC) Hartree Központja mellett. Olvasd el: Növény szintjén méri a vízterheltséget a jövő technológia
 
A 24 hónapos projekt során olyan adatokat gyűjtenek be, mint a talaj típusa, a növények és a szántóföldi műveletek, s ezeket beírják a Farmplan Gatekeeper szoftverébe. Ez lehetővé teszi a termelők számára a szántóföldi adatok szolgáltatását mindenféle másolás nélkül.
 
Az adatokat az algoritmusok egyesítik. A Gatekeeper továbbítja azokat az aiScope-nak, mely az IBM PAIRS térinformatikai-időbeli információs szolgáltatásra épül.
 
Az aiScope algoritmusokat tartalmaz, amelyek a gazdálkodó adatait további adatokkal kombinálják, például az időjárással, hogy segítsenek a tudósoknak bizonyítékokon alapuló feketefű előrejelzési modellek létrehozásában, s pontosan megjósolják a gyom növekedési helyét. Amint a gazdák tisztában vannak azzal, hol nőhet a feketefű, előre képesek lesznek felszámolni azt.
 
A Gatekeeper-aiScope integráció egyébként már 2020 októberében elérhetővé válik.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.