2023. 05. 01. - 08:20

Mesterséges intelligencia - Pulzáló medúzarobotok tisztíthatják az óceánt

Mesterséges intelligencia - Pulzáló medúzarobotok tisztíthatják az óceánt

Pulzáló medúzarobotokat alkottak a kutatók, amelyek mesterséges izmok segítségével szedhetik és porszívózhatják fel az óceánba hullott szemetet.

Újabb meghökkentő találmány: pulzáló medúzarobotokat hoztak létre a stuttgarti Max Planck Intelligens Rendszerek Intézet robotikusai. Céljuk, hogy egy napon az óceán teljesen mentes lehessen a szeméttől.
 
A kutatók a sokoldalú és rugalmas medúzát vették alapul, hogy előremozdítsák látásmódjukat és tervezésüket, amely a medúzarobotok megalkotásához vezetett.
 
A medúza-szerű szerkezetek mélyen az óceán fenekére merülnek, majd felúsznak a felszínre és magukkal viszik a begyűjtött szemetet.
 
A Jellyfish-Bot névre keresztelt, szinte teljesen zaj nélkül tevékenykedő prototípus fizikai érintkezés nélkül képes csapdába ejteni a teste alatt lévő tárgyakat, így biztonságos interakciót tesz lehetővé az olyan finom tengeri élőlényekkel, mint például a korallzátonyok. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Az önjáró óriásvitorlás az óceánt tisztítja
 
Mesterséges intelligencia - Pulzáló medúzarobotok tisztíthatják az óceánt
Mesterséges intelligencia - Pulzáló medúzarobotok tisztíthatják az óceánt
 
„Amikor egy medúza felfelé úszik, csapdába ejtheti az útja mentén a tárgyakat, mivel áramlatokat hoz létre maga körül. Ily módon tápanyagokat is gyűjthet. A mi robotunk is keringeti maga körül a vizet. Ez a funkció hasznos tárgyak, például hulladékrészecskék összegyűjtésénél. Mindezt aztán a felszínre tudja szállítani, ahol később újrahasznosítható. Képes törékeny biológiai minták, például halikra begyűjtésére is, s közben nincs negatív hatása az őt körülvevő környezetre. A vízi fajokkal való interakció gyengéd és szinte zajmentes” – mondta el Tianlu Wang, az MPI-IS Fizikai Intelligencia Osztályának posztdoktora, a kutatás első szerzője.
 
A Max Planck Intelligens Rendszerek Intézetének robotikusai mesterséges izmok vagy elektrohidraulikus működtetők segítségével építették meg medúza robotjaikat, melyekben az áramló elektromosság táplálja a robotot és a mechanizmust.
 
Ezeket a mesterséges izmokat légpárnákkal és merev alkatrészekkel veszik körül a robot stabilizálása és vízállóvá tétele érdekében. Ezáltal minden nagyfeszültségű érintkezés megakadályozható a vízben, ami biztonságos interakciót tesz lehetővé.
 
A kutatók elmondták: egy tápegység időnként áramot szolgáltat a vékony vezetékeken keresztül, amelyek hatására az izmok összehúzódnak és kitágulnak, akár egy élő medúza esetében. Olvasd el: Mikroműanyag-azonosító robotot épített egy tinédzser
 
A Max Planck stuttgarti campus tavában a közelmúltban már tesztelték medúza robotjukat. A robot tetejére felhajtóegységet, aljára pedig akkumulátort és mikrokontrollert rögzítettek. A robot kormányzása sikeres volt. A kutatók a közeljövőben arra készülnek, hogy a vezeték nélküli robotot úgy irányítsák, hogy az megváltoztassa irányát és másfelé ússzon a további tesztekhez.
 
A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan tudnának több robotból álló csoportot működtetni - árulta el Hyeong-Joon Joo, a Robotic Materials Department munkatársa. „Elővettünk például két robotot és hagytuk, hogy felvegyenek egy maszkot, ami meglehetősen nehéz feladat egyetlen robot számára. Nehéz terhek szállításában azonban két robot együtt tud működni. Ezen a ponton a medúza-botnak szüksége van egy vezetékre, ez azonban hátrány, ha valóban használni akarjuk egy nap az óceánban” - jegyezte meg.
 
 
Ugyanakkor, a robotikusok úgy vélik, a robotokat tápláló vezetékek hamarosan a múlté lesznek.
 
„Célunk a vezeték nélküli robotok fejlesztése. Szerencsére megtettük az első lépést efelé. Minden funkcionális modult beépítettünk, például az akkumulátort és a vezeték nélküli kommunikációs részeket, hogy lehetővé tegyük a jövőbeni vezeték nélküli manipulációt” – mondta el Tianlu Wang.
 
A kutatócsapat hamarosan több medúza inspirálta, energiatakarékos és szinte zajmentes óceántisztító robotot hoz majd létre.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.