2020. 12. 30. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Rizsföldeken gyomlál a vadonatúj robot

Mesterséges intelligencia - Rizsföldeken gyomlál a vadonatúj robot

Egy svájci cég rukkolt elő a rizsföldeken használható robottal, mely önállóan vet és gyomlál. Hivatalosan 2022-ben kerülne a piacra.

Moondino néven jelentetett meg autonóm robotot az ECO Process & Solutions svájci vállalat. Az új gép a rizsföldeken alkalmazható: önállóan vet és gyomlál.
 
Legutóbbi verziója már készen áll a gyártásra, s hivatalosan 2021-ben adnák ki. A kereskedelemben 2022-ben jelenne meg.
 
A Moondino robot prototípusa teljesen önállóan kezeli a saját földterületét – mondta el Silvano Tasso, az ECO Process & Solutions műszaki vezetője. Olvasd el: Félelmetes madárnak tűnik a permetezőrobot
 
Mesterséges intelligencia - Önállóan vet és gyomlál a Moondino robot
Mesterséges intelligencia - Önállóan vet és gyomlál a Moondino robot
 
A svájci társaság, mely Lugano-ban székel, a Dél-Svájci Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyetemével és az olasz ARVAtec mezőgazdasági technológiai céggel közösen fejlesztette ki a robotot. Utóbbi a GPS-vezérlésekre szakosodott. Olvasd el: A növény szintjén méri a víz stresszterhelést a mesterséges intelligencia
 
A profin felépített szerkezet rendkívül ügyesen használja ki adottságait. A Moondino esetében a kerekek formája speciális, nemcsak a gép meghajtására szolgálnak - gyomláló eszközök is egyben.
 
A robot önállóan működik és folyamatosan jelen tud lenni a mezőn - elektromotorját akkumulátor hajtja, amelyet folyamatosan töltenek a robotra szerelt napelemek.
 
Egy Moondino-robotflotta elméletben akár energiával is elláthatja a gazdaságot, ha éppen nem tisztításra és gyomlálásra használják a rizsföldön.
 
A GPS-vezérlés szintén a robot önállóságához járul hozzá. A vetést követően azonnal, száraz és elöntött földön egyaránt használható mechanikus gyomláláshoz – ugyanolyan precizitással, ami a GPS-nek köszönhető.
 
 
Mivel a szerkezet folyamatosan képes dolgozni a rizsföldön, még egy nagy előnnyel bír: a víz zavarossá válik, így a gyomnövekedésnek kevesebb esélye van.
 
A Moondino akár 3 hektárt is lefedhet naponta – emelte ki Silvano Tasso.
 
Olaszországban a robotot 2022-ben dobnák piacra, s várhatóan a többi európai ország is követi. A tervek szerint alap verziója 25 ezer euróba kerül majd, s közvetlenül a gazdálkodóknak adják el.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.