2022. 01. 27. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Robotok segítettek egy különös természeti jelenség megértésében

Mesterséges intelligencia - Robotok segítettek egy különös természeti jelenség megértésében

Fejlett óceáni robotokat alkalmazásával vizsgálta meg közelebbről egy svéd kutatócsoport, hogy az Antarktisz körüli, víz feletti viharok szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe.

Az Antarktisz körüli, víz feletti viharok szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe – mutatott rá a Göteborgi Egyetem kutatócsoportjának bevonásával készült nemzetközi tanulmány, mely fejlett óceáni robotokat használt. Céljuk az volt, hogy jobban megértsék az éghajlatváltozást, ami jobb globális klímamodelleket eredményezhet.
 
A világ legdélebbi óceánja, az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán fontos szerepet játszik a globális klíma terén, ugyanis a vizei nagy mennyiségű szén-dioxidot tartalmaznak.
 
A tanulmány azokat az összetett folyamatokat vizsgálta, amelyek a gázok - például a szén-dioxid - levegő-tenger áramlását irányítják. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Önjáró tengeralattjáró térképezi fel az óceánt
 
Óceán - Szén-dioxidban gazdag vizet hoznak a felszínre a viharok
Óceán - Szén-dioxidban gazdag vizet hoznak a felszínre a viharok
 
Szén-dioxidban gazdag vizet hoznak a felszínre a viharok
 
A kutatócsoport a robotok segítségével olyan új eredményekkel szolgált, melyek rávilágítanak a térség éghajlatváltozásban betöltött fontos szerepére.
 
„Megmutatjuk, hogy a régióban gyakran előforduló, intenzív viharok miként fokozzák az óceánok keveredését, és emellett szén-dioxidban gazdag vizeket hoznak a mélyből a felszínre. Ezzel az óceánból a szén-dioxid a légkörbe kerül. Eddig kevés információ volt  ezen összetett folyamatokról, a tanulmány így fontos kulcs abban, hogy megértsük a Déli-óceán éghajlat és a globális szén-dioxid-kibocsátás jelentőségét” – mondta el Sebastiaan Swart, a Göteborgi Egyetem oceanográfia professzora, a tanulmány társszerzője.
 
Mindehhez fontos tudni, hogy a világ óceánjaiban megkötött szén-dioxid fele a Déli-óceánban található. Ugyanakkor a klímaváltozás várhatóan intenzívebb viharokat eredményez a jövőben. Létfontosságú ezért megérteni a viharok hatását a szén-dioxid légkörbe való kibocsátására – mutattak rá a kutatók.
 
„Ez a tudás szükséges ahhoz, hogy pontosabb előrejelzéseket tehessünk a jövőbeli klímaváltozással kapcsolatban. Ezen környezeti folyamatokat nem rögzítik jelenleg a globális klímamodellek” – fogalmazott Marcel du Plessis, a Göteborgi Egyetem munkatársa, aki szintén részt vett a tanulmányban. Olvasd el: Önjáró vitorlásdrónok a klímaváltozás ellen
 
Úttörő óceáni robotika
 
Tény, hogy a szakemberek számára valódi kihívást jelent az Antarktisz körüli, nehezen megközelíthető és viharos vizek hosszú távú mérése ezt egyedülálló robottechnológia segítségével oldották meg.
 
Több hónapig autonóm óceáni robotok - drónok és óceáni vitorlázók - gyűjtöttek adatokat a felszínről és 1 kilométeres mélységben.
 
„Ez az úttörő technológia adott lehetőséget rá, hogy hosszú időn keresztül gyűjtsünk adatokat, ami nem lett volna lehetséges kutatóhajó segítségével. Az óceáni robotoknak köszönhetően most betölthetjük a fontos tudásbeli hiányosságokat és jobban megérthetjük az óceán fontosságát a világ éghajlatára nézve” – mondta Sebastian Swart.
 
A Göteborgi Egyetem tanulmányát egyébként a Knut és Alice Wallenberg Alapítvány támogatta a Wallenberg Academy Fellows Programon és a Svéd Kutatási Tanácson keresztül.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.