2022. 08. 11. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Saját testét is lemodellezi a vadonatúj robot

Mesterséges intelligencia - Saját testét is lemodellezi a vadonatúj robot

A semmiből, emberi segítség nélkül képes visszaadni a testképét egy új robot. Kinematikus modellt hozott létre saját magáról.

Különleges robotot alkottak meg a kutatók, amely emberi segítség nélkül képes megtanulni egész testének modelljét.
 
Az ember esetében a testkép nem mindig pontos vagy valósághű, ugyanakkor fontos információ számunkra, amely meghatározza, hogyan működünk a világban.
 
Az agy állandóan előre tervez - ez lényeges a test folyamatos mozgatásához, anélkül, hogy valamibe beleütköznénk, megbotlanánk vagy elesnénk.
 
Az ember csecsemőként sajátítja el a testmodelljét, a robotok pedig követik a példáját.
 
A Columbia Engineering csapata tehát létrehozott egy robotot, amely képes visszaadni saját testképét. A Science Robotics szaklapban a kutatók beszámoltak arról: első alkalommal valósítottak meg ilyet. A robot kinematikus modellt hozott létre önmagáról, majd önmodelljét a mozgás megtervezésére, a célok elérésére és az akadályok elkerülésére használta különféle helyzetekben. Mi több, automatikusan felismerte, majd kompenzálta a testében keletkezett károkat. Olvasd el: Mesterséges intelligencia és társ: az ember fejlesztheti a robot képességét
 
Mesterséges intelligencia - Saját testét is lemodellezi a vadonatúj robot
Mesterséges intelligencia - Saját testét is lemodellezi a vadonatúj robot
 
A robot a kisgyermekhez hasonlóan nézi magát, mintha egy tükör előtt lenne.
 
A kutatók egy robotkart helyeztek el egy, öt streaming videokamerából álló körben. A robot a kamerákon keresztül figyelte magát. Akár egy csecsemő, aki először fedezi fel a tükörképét, először hadonászott, hogy megtudja, hogyan mozog a teste a különböző motoros parancsokra reagálva.
 
Nagyjából 3 óra múlva azonban a robot megállt. Belső mély neurális hálózata befejezte a motoros tevékenységei és a környezetében elfoglalt térfogat közötti kapcsolat megismerését.
 
„Nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan képzeli el magát a robot - mondta Hod Lipson, gépészmérnök professzor, a Columbia Creative Machines Lab igazgatója. – A neurális hálózatba azonban nem lehet csak úgy bepillantani, ez egy fekete doboz.”
 
Miután a kutatók különféle vizualizációs technikákat vetettek be, fokozatosan kialakult az énkép. A robot önmodellje a munkaterület körülbelül 1 százalékára volt pontos. Olvasd el: Pár óra alatt megtanította magát járni a mesterséges intelligencia-robot
 
Az önmodellező robotok önellátóbb autonóm rendszerekhez vezethetnek
 
A robotok önmodellezési képessége több okból is lényeges lehet.
 
Nem csupán munkaerőt takarít meg - lehetővé teszi a robot számára, hogy lépést tudjon tartani a saját kopásával, sőt még a károkat is észlelje és kompenzálja.
 
A tanulmány szerzői szerint ez a képesség fontos, mivel autonóm rendszerekre van szükségünk ahhoz, hogy önállóbbak legyünk. Egy gyári robot például észlelheti, hogy valami nem megfelelően mozog és kompenzál, vagy segítséget hívhat.
 
„Az embereknek egyértelműen megvan az én fogalmuk - magyarázta a tanulmány első szerzője, Boyuan Chen, a Duke Egyetem adjunktusa. – Csukjuk be a szemünket és próbáljuk elképzelni, hogyan mozogna a saját testünk, ha például kinyújtjuk a karunkat vagy egy lépést teszünk hátrafelé. Valahol az agyunkban van egy fogalmunk az énről, egy önmodellről, amely tájékoztat bennünket, hogy közvetlen környezetünk mekkora részét foglaljuk el, s ez a térfogat hogyan változik mozgásunk során.”
 
A különleges tanulmány egyébként része Lipson professzor több évtizedes törekvésének, melynek célja az volt, hogy valamilyen módon biztosítsanak a robotoknak önismeretet.
 
„Ha egy robotnak, állatnak vagy embernek pontos önmodellje van, jobban tud működni a világban, jobb döntéseket tud hozni és mindez evolúciós előnnyel is jár" – fogalmazott a professzor. Persze, a tanulmányban bemutatott öntudat „az emberekéhez képest triviális”, de valahol el kell kezdeni, lassan és óvatosan haladnak előre.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.