2022. 03. 19. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Stockholmban is megjelennek az önjáró ételszállítók

Mesterséges intelligencia - Stockholmban is megjelennek az önjáró ételszállítók

Hamarosan a svéd város utcáin is felbukkannak az autonóm kiszállító robotok. Két cég fogott össze azért, hogy Stockholm is megismerkedjen a „járdarobotokkal”.

Összefogott két vállalat, hogy a svédországi Stockholmban is megjelenhessenek az önjáró ételszállító robotok.
 
A járművekhez alacsonyabb költségek mellett autonóm szoftvereket fejlesztő Teraki cég szövetkezett a Foodorával, az éttermi ételszállítás platformjával. Az eredmény: hamarosan a svédek is találkozhatnak az utcákon a „járdarobotokkal”.
 
A szállítások elindítását a következő hónapokban tervezik, miután megkapták az autonóm működés jóváhagyását a stockholmi hatóságoktól.
 
Küldetésük olyan autonóm kézbesítő robotokat biztosítani, amelyek zöldek és megbízhatóak a városi műveletek végrehajtásához. Az autonóm vezetéshez szükséges technológiai rendszert már bejáratott, top autóipari vállalatok vezették be, azok szigorú biztonsági teszteken mentek keresztül – mondta Daniel Richart, a TERAKI vezérigazgatója. Olvasd el: Már az Uber is robotkézbesítőkkel szállít ételt
 
Érkezik a svéd utcákra a Teraki önjáró ételszállító robot
Érkezik a svéd utcákra a Teraki önjáró ételszállító robot
 
„Robotunk gyors, káros kibocsátás-mentes szállítást biztosít, amely növeli a fogyasztói elégedettséget és segít a Foodorának felkészülni a jövőre” – tette hozzá a vezető.
 
A Teraki önvezető technológiája számos különböző alkalmazásban használható - például autonóm járművekben, vonatoknál és kézbesítő robotoknál. A cég szerint technológiájuk nagy mennyiségű szenzoradatból 10-szer hatékonyabban képes kiválasztani és feldolgozni a valós idejű releváns információkat.
 
Platformjuk nagy mennyiségű adat felvételét oldja meg az ún. edge szenzoroktól. A platform API-jait (application programming interface, azaz alkalmazás programozási felület) használva a fejlesztők bármilyen felhasználási esetre létrehozhatnak és telepíthetnek algoritmusokat. Olvasd el: Megjelenik Kaliforniában az első önjáró kézbesítő
 
A Teraki-platform nemcsak fájlszolgáltatást tartalmaz az érzékelőadatok feltöltéséhez és exportálásához – van benne dekódoló szolgáltatás, egy modellszolgáltatás, illetve lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy betanítsák mesterséges intelligencia-modelljeiket és ún. ROI-érzékelőiket.
 
A cég SDK-kat (Software Development Kit – szoftverfejlesztési készlet) is kínál számos érzékelőadathoz – így például idősorokhoz, videóhoz és 3D pontfelhőkhöz. Emellett felkínálja a DevCenter nevű vizualizációs eszközét. A fejlesztők ennek segítségével tesztelhetik és konfigurálhatják az intelligens adat-előfeldolgozás pontosságát, csökkentését vagy késleltetését szolgáló algoritmusokat.
 
A Stockholmban hamarosan megjelenő robotok szigetelt rekeszében akár 10 kg-ot is szállíthatnak. Egy töltéssel több mint 8 órán keresztül képesek működni.
 
 
Fotó: teraki.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.