2020. 07. 06. - 08:25

Mesterséges intelligencia - Zöld utat kaptak a szállítórobotok Amerikában

Mesterséges intelligencia - Zöld utat kaptak a szállítórobotok Amerikában

Már a járdákon is megjelenhetnek a szállítórobotok az Egyesült Államokban. Ehhez a szenátus a közelmúltban megadta az engedélyt.

Zöld utat adott az USA szenátusa az amerikai járdákon közlekedő szállítórobotoknak. Tette ezt azután, hogy a kétpárti észak-karolinai törvényjavaslatot a Fehér Házban „csaknem egyhangú szavazással” elfogadták – tudatta a News Observer.
 
A ma már meglehetősen professzionális szállítórobotokat az Egyesült Államok számos államában tesztelik, természetesen a helyi hatóságokkal kötött szigorú megállapodásoknak megfelelően.
 
A mesterséges intelligenciával működő szerkezeteket alkalmazzák az egyetemi campusokon és nagy ipari területeken is, ahol a földet egy vállalat vagy szervezet birtokolja, illetve irányítja - megkerülve a közutak használatának szükségességét. Olvasd el: Küszöbön az élelmiszerszállító robotok?
 
A szállítórobotok zöld utat kaptak az Egyesült Államokban
A szállítórobotok zöld utat kaptak az Egyesült Államokban
 
Egyes helyi lakosok ugyanakkor már panaszkodtak a robotokra, mondván: elfoglalják a járdák jó részét. Ez arra késztette a helyi hatóságokat, hogy megkérjék az üzemeltetőket - köztük az éttermeket -, kerüljék a szállítórobotok használatát egy darabig.
 
Az új törvényjavaslat csupán annyit jelentene, hogy a helyi önkormányzatok szabályozhatják a robotok működésének idejét és helyét, s csak kivételes körülmények között tilthatják meg az alkalmazásukat.  
 
A viszonylag kisméretű, önálló szállítórobotokat az Amazon, a FedEx és számos más társaság is próbálgatja. A gépek apró tárgyakat szállíthatnak az emberek otthonába és egyéb helyekre.
 
A tesztelés megelőzött bármilyen szabályozást és útmutatást, amely a kisméretű személyi szállítórobotokra vonatkozik.
 
Mára ugyanakkor, a koronavírus-járvány miatt egyre fontosabbá vált az érintkezés nélküli szállítás. Várható, hogy a szenátus törvényjavaslata világosabb szabályokat fog biztosítani a szállítórobotok működését illetően. Olvasd el: Egyre lényegesebb az érintkezés nélküliség
 
Jim Perry szenátor állítja, hogy mindezt „kísérleti programnak” tartják. „Nem kell arra gondolni, hogy holnaptól 20 ezer ilyen robot jelenik meg az utcákon. Ez egy lassú folyamat”.
 
A törvényjavaslat mindenesetre bizonyos korlátozásokat állapít meg a szállítórobotokra vonatkozóan. Ilyen például a követelmény, hogy 220 kilónál kisebb súlyúak legyenek, óránként legfeljebb 16 kilométer per órás sebességgel mozogjanak, adjanak utat az embereknek és ne szállítsanak veszélyes anyagokat.
 
Perry szenátor szerint a szállítórobot betölthet egy rést a társadalomban, mivel „az emberek egyre gyorsabban szeretnének hozzájutni rendelt áruikhoz”.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.