2022. 05. 04. - 10:05

Mesterséges intelligencia-társasjáték enyhítiheti az idősek magányát

Mesterséges intelligencia-társasjáték enyhítiheti az idősek magányát

Kiderült: a mesterséges intelligencia-vezérelt társasjátékok segíthetnek csökkenteni az idősebb felnőttek társadalmi elszigeteltségét és magányát.

Nem nehéz megfejteni, miért váltak az online játékok a koronavírus-világjárvány idején még népszerűbb időtöltéssé: szórakoztatást és közösségi kapcsolatokat biztosítanak, miközben az agyunkat is stimulálják.
 
Most a Johns Hopkins Egyetem hallgatói csapata egy új, mesterséges intelligenciával vezérelt játékot fejlesztett ki, melynek célja előnyöket nyújtani a nyugdíjas közösségekben élő idősebb felnőttek számára.
 
Az online játék stílusa a klasszikus Hasbro társasjáték Guess Who? (találd ki, kicsoda) alapján készült és kifejezetten az egyedül élő idősebb felhasználók szórakoztatását, elköteleződését szolgálja.
 
Prototípusát egy dizájn-nap keretében mutatta be az egyetem végzős csapata május 2-án. Olvasd el: Időseknek való társrobot került a piacra
 
Sokat segíthetnek a mesterséges intelligencia-játékok az idősek magányán
Sokat segíthetnek a mesterséges intelligencia-játékok az idősek magányán
 
A diákok egyébként a Whiting School of Engineering Center for Leadership Education által kínált számítástechnikai innováció és vállalkozás tanfolyam részeként foglalkoznak a projekttel. A két féléves kurzus arra készteti a hallgatókat, hogy a vállalkozói folyamat minden lépésében részt vegyenek, dolgozzanak, a technológiai tervezéstől az üzleti terv megalkotásáig, majd pedig a termék bemutatásáig - potenciális befektetőknek.
 
A számítástechnika szakosok csapata – Rebecca Muratore, Rena Liu, Nicholas Bowen és Marcelo Morales részvételével – olyan technológiai termék létrehozását tűzte ki célul, amely a magányos, társadalmi elszigeteltséget megtapasztaló idősebb felnőtteket támogatja.
 
Úgy döntöttek, interaktív online játékot alkotnak meg, melyről úgy gondolták: sokkal élvezetesebb és intellektuálisan ösztönzőbb lenne, mint csevegni egy virtuális asszisztenssel, például Sirivel vagy Alexával. Olvasd el: Mesterséges intelligencia figyeli a szociális ellátásra szoruló betegeket
 
A létrehozott játéknak hangos interakciós aspektusa is van, vagyis a felhasználók valódi beszélgetéseket folytathatnak közben. Így nemcsak szellemileg tartja aktívan az idősebb felnőtteket, hanem társaságot is biztosít számukra.
 
A Guess Who? játékban a résztvevők célja a lehető leghamarabb azonosítani, melyik karaktert választotta az ellenfelük.
 
A csapat digitális iterációjában az ember-játékos hitelesnek tűnő beszélgetést folytathat mesterséges intelligencia-ellenfelével, miközben olyan kérdéseket tesz fel, mint például: „Van szemüveg ezen az személyen?”
 
A hallgatócsapat elárulta: a legnagyobb technikai bravúr számukra a természetes nyelvi feldolgozási modell betanítása volt, hogy a játék emberszerű válaszokat generáljon.
 
Bár számos játékban lehet ma már gép ellenféllel játszani – például sakkot vagy szókirakót -, a Siri és az Alexa hangasszisztens pedig képes beszélgetéseket folytatni az emberrel, a két technológia integrálására eddig nem volt példa.
 
A Johns Hopkins Egyetem csapata egy nyugdíjas közösségbe is ellátogatott, hogy felhasználói tanulmányt végezzen és visszajelzést gyűjtsön a prototípusról. A valódi felhasználók reakciói segítettek a hallgatóknak a célközönségre optimalizálni a dizájnt. Javítottak például a játék vizuális elemein, jobb színkontraszttal és nagyobb szövegekkel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.