2021. 08. 25. - 09:32

Mesterséges intelligencia figyeli a szociális ellátásra szoruló betegeket

Mesterséges intelligencia figyeli a szociális ellátásra szoruló betegeket

Száz embert felügyel majd a mesterséges intelligencia az angliai Dorsetben egy háromhónapos kísérlet keretében – Az idősek szociális ellátásra szorulnak.

Mesterséges intelligencia segítségét vették igénybe kutatók az angliai Dorsetben, ahol száz, idős embert figyel majd a rendszer egy 3 hónapos pilot, azaz kísérlet keretében.
 
A szociális ellátásra szoruló emberek otthonaiba szenzorokat telepítettek, amelyek nyomon követik majd viselkedésüket és áramfogyasztásukat ezeket a mesterséges intelligencia a lehetséges egészségügyi problémák felismerésére használja.
 
A technológiát a Lilli angliai cég fejlesztette ki – véleményük szerint a rendszer csökkentheti a költségeket és jóval kevesebb látogatást tesz szükségessé az ápolók részéről. Olvasd el: Akár telefonon át azonosíthatná az Alzheimer-kórt a mesterséges intelligencia
 
Az idősek viselkedési változásait figyeli a mesterséges intelligencia-rendszer
Az idősek viselkedési változásait figyeli a mesterséges intelligencia-rendszer
 
Egy szakértő megjegyezte: a rendszer egyes betegek számára invazívnak tűnhet.
 
Azok az emberek, akik a kórházból hazamehetnek, gyakran gondozásra és támogatásra szorulnak felépülésükben – különösen, ha ízületi protézist kaptak, vagy olyan betegségekben szenvednek, mint a cukorbetegség, demencia, hosszú Covid és krónikus fáradtság szindróma (ME). Olvasd el: Epilepsziás rohamot jelezhet előre a mesterséges intelligencia
 
A Dorseti kísérlet keretében minden résztvevő otthonában átlagosan 6-9 érzékelőt szerelnek fel - mondta Nick Weston, a Lilli kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.
 
Kamerák nincsenek, de az eszközök figyelemmel kísérik a mozgást, a hőmérsékletet és a speciális készülékek használatát. Olvasd el: Vigyázza az időseket a vadonatúj mesterséges intelligencia-lámpa
 
Figyelik például, milyen gyakran tesz fel az idős lakó vizet a tűzhelyre, milyen sűrűséggel nyitja ki a hűtőt. Mivel egyénileg monitorozzák a viselkedést, minden apró változásra felfigyelhetnek.
 
Az ötlet lényege, hogy a rendszer automatikusan észrevegye az adott személy függetlenségének javulását otthonában, vagy éppen ellenkezőleg: azonosítja azokat a tevékenységeket, amelyek problémát jelezhetnek.
 
Ha az illető éjszaka túl gyakran megy vécére, az például húgyúti fertőzésre vagy más betegségre is utalhat.
 
A Lilli rendszerével biztonságosan tudják támogatni az embereket a saját otthonukban – emelte ki Piers Brown, a Dorset-i önkormányzat egészségügyért felelős tagja.
 
Weston hozzátette: a Lilli azt tervezi, hogy a technológiát még két helyen, egy északkelet-angliai és egy dél-londoni helyszínen telepíti.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.