2021. 12. 13. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Új gyűjtő robotok szedik az áfonyát

Mesterséges intelligencia – Új gyűjtő robotok szedik az áfonyát

Tizenkét európai gazdaságban takarítja be az áfonyát a következő szezonban egy vadonatúj automata robot, mely a Harvy500 nevet kapta.

Már az áfonya betakarítását is könnyedén végzi robot: a Fine Field vállalat teljesen önálló szedőgépet tervezett, amely a következő szezonban 12 gazdaságban fogja végezni munkáját Európában.
 
A Harvy500 elnevezésű robot Hollandiában 6 farmon dolgozik majd, de ezen kívül Portugáliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban és Belgiumban is telepítik majd a gépet.
 
Összességében 15 darab teljesen automata áfonyaszedő működik majd 12 farmon. Az elmúlt szezonban 5 Harvy500 robotot próbáltak ki. Olvasd el: Learatja a babérokat a málnaszedő robot
 
afonyaszedo_robot_1
 
A Fine Field 2 évvel ezelőtt mutatta be az első prototípust, melyet mostanra továbbfejlesztett. Így például a két, szabadalmaztatott rázófej 50 és 700 Hz közötti rázási intenzitásban lineárisan és  elektronikusan állítható.
 
A növényeket megtámasztó kefék tartósabb anyagból készülnek, így a rázás során kevésbé sérülnek, hosszabb élettartammal lehet számolni. A bogyógyűjtő ponyvát két, befelé forgó szállítószalagra cserélték, melyek a bogyókat a gyűjtőedénybe szállítják. Olvasd el: 11 másodperc a japán gyümölcsszedő robot rekordja
 
A gép tetejére tíz napelem került, melyek félig felhős időben 10-13 órás működéshez biztosítanak energiát, így nincs szükség az akkumulátor újratöltésére. A gyártó feltételezése szerint a robot éjszakára a termőföldön marad, a közelben pedig nincs konnektor.
 
Valószínűtlen, de ha mégis extra töltésre lenne szükség, azt áramfejlesztővel is meg lehet tenni. Felhős napon nagyjából 7-8 óra működés után újra kell tölteni.
 
 
A gép 10 kW, illetve 20 kW akkumulátorkapacitással szerezhető be. A szükséges kapacitás a gép használatától függ.
 
A 20 kW-os Harvy 500 generátorral együtt 279 000 euróért vásárolható meg. A Fine Field 4 napos tanfolyamot biztosít a kezelőnek – elviekben minden szükséges szerviz vagy utasítás távolról is biztosítható meghibásodás esetén.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.