2022. 11. 01. - 08:00

Mesterséges intelligencia - UV technológiával pusztítja a gombát az eperszedő robot

Mesterséges intelligencia - UV technológiával pusztítja a gombát az eperszedő robot

Ausztrál mérnökök tervezték meg azt az eperszedő robotot, amely UV technológiával pusztítja el a növényt károsító gombát.

Nem ez az első eperszedő robot, de egyedi módszerrel dolgozik: UV technológiával elpusztítja a gombát. Két ausztrál, perth-i mérnök fejlesztette ki a gépet, amely kulcsfontosságú lehet a gazdaságok munkaerőhiányának kezelésében.
 
A robotot hozzánk hasonló méretűre alkották, így közvetlenül helyettesítheti az emberi munkaerőt.
 
A prototípus mögött Mark Brims, vezető mérnök, a perthi BSC Electronics igazgatója áll. Mint mondta, nehéz meghatározni, hány embert tud helyettesíteni a robot, mivel sok változót kell figyelembe venni.
 
Mindenképp előnye azonban, hogy éjjel-nappal dolgozik. „Egy ember csak napi 8 vagy 10 órát tud dolgozni, heti öt-hat napon keresztül” – jegyezte meg Brims. Olvasd el: Levegőből számolja az epret a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - UV technológiával pusztítja a gombát az eperszedő robot
Mesterséges intelligencia - UV technológiával pusztítja a gombát az eperszedő robot
 
A robot beépített 3D-s színes kamerát használ, hogy megtalálja az epret - az érettségi fok megállapítását és a gyümölcs leszedését ugyancsak ez segíti. Olvasd el: Két óra alatt végez 3 hektárral az eperpermetező robot
 
Beépített GPS-szel rendelkezik, így meg lehet határozni a közlekedési útvonalat és be van állítva egy leadási pont is - a robot automatikusan vissza tudja vinni a teleszedett gyümölcstálcát a kijelölt helyre.
 
A prototípus az ún. hidroponikus eperrel működik a legjobban, amelyet úgy termesztenek, hogy az embernek derékmagasságig ér. 
 
Arra is képes, hogy ultraibolya (UV) fényt használjon a gyümölcs egyes betegségeinek leküzdésére, csökkentve ezzel a gombaölő szerek alkalmazásának szükségességét. 
 
Robert Walker mérnök megjegyezte, hogy az UV-C fénytechnológia Ausztráliában újnak számít, de a világ más részein, köztük az Egyesült Államokban is alkalmazták már korábban.
 
„Pár évvel ezelőtt az USA Mezőgazdasági Minisztériuma felfedezte, hogy a főként epren előforduló gomba - a lisztharmat -, nappal védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, de éjszaka nem” – mondta.
 
Vagyis, ha éjjel megvilágítják őket, az UV elég gyorsan elpusztítja a gombákat, nem kell gombaölő szert vagy egyéb vegyszert használni – ebben az eperszedő robot most kitűnő partner.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.