2021. 11. 17. - 09:45

Mesterséges intelligencia védi a feketebőrű várandós nőket

Mesterséges intelligencia védi a feketebőrű várandós nőket

A kutatók mesterséges intelligenciát vetettek be annak reményében, hogy csökkenthetik a várandós, sötétbőrű nőknél fennálló kockázatokat.

Mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek kiküszöbölni a feketebőrű, gyermeket váró nőknél fennálló rizikókat a Loughborough Egyetem szakértői – együttműködve a Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB) szervezettel, a legutóbbi vizsgálatok mintáinak azonosításában.
 
A kutatások szerint a feketebőrű nők Angliában négyszer olyan gyakorisággal halnak meg terhességük alatt, vagy szülés közben, mint a fehérbőrűek.
 
A Faji Egyenlőség Alapítvány leszögezte: a terveknek örülnek, „amennyiben bölcsen használják őket”. Olvasd el: A terhesség során fellépő komplikációkra figyelmeztet a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segíthet csökkenteni a várandós nők kockázatait
Mesterséges intelligencia segíthet csökkenteni a várandós nők kockázatait
 
A kutatók terveik szerint a HSIB több mint 600 legutóbbi vizsgálatát tekintik át a terhesség és a szülés során jelentkező káros következmények tekintetében.
 
A független betegbiztonsági testület 2018 áprilisa óta több mint 2 ezer anyasági vizsgálatot végzett el, ezek nagyjából 10 százaléka a feketebőrű, ázsiai és etnikai kisebbségi családokra vonatkozott.
 
Olyan eseteket vizsgáltak, mint például az anya terhesség vagy szülés során bekövetkezett halála, vetélések, halvaszületések és újszülöttkori halálozások. Olvasd el: Mesterséges intelligencia lehet a terhes nők egészségének őre
 
A kutatócsoport gépi tanulási rendszert fejleszt ki, mely kódkészlet alapján képes azonosítani a fekete családok terhesség és szülés során bekövetkezett tragédiáihoz hozzájáruló tényezőket.
 
Ilyenek lehetnek a biológiai tényezők - például az elhízás vagy a születési kórtörténet -, társadalmi és gazdasági tényezők, mint például a nyelvi akadályok és a munkanélküliség; valamint az anya gondozásának és a vele való kommunikációnak a minősége.
 
A kutatók megvizsgálják, miként hatnak egymásra ezek az elemek, hogyan befolyásolják egymást, s segítenek a szakembereknek olyan módszerek kidolgozásában, amelyekkel javítható a feketebőrű anyák és csecsemők gondozása.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.