2022. 10. 05. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Vegyes fogadtatást kapott a Tesla robot prototípusa

Mesterséges intelligencia - Vegyes fogadtatást kapott a Tesla robot prototípusa

Bemutatta Elon Musk a régóta várt Tesla Optimus Bot prototípusát a 2022-es Mesterséges Intelligencia-napon Kaliforniában. A fogadtatása vegyes volt.

Előrukkolt humanoid robotjával Elon Musk: a kaliforniai Palo Alto-ban szeptember 30-án megrendezett, 2022-es Mesterséges Intelligencia-napon bemutatkozott a régen várt Tesla Optimus Bot prototípusa.
 
A technológiai közösségben immár több mint 1 éve vártak rá, hiszen a Tesla megígérte, hogy létrehoz egy humanoidot, melyet autonóm járműflottája hajt, s amely végül szinte minden unalmas házimunkát képes átvenni majd az embertől.
 
Ám a legtöbb mesterséges intelligencia-szakértő zavarban érezte magát, amikor a színpad falai lassan kinyíltak és megjelent egy láthatóan még „folyamatban levő” robot, melyet „Bumble C” névre kereszteltek. A szakértők szerint kínosan mozdult előre, s felemelte karjait, hogy tisztelegjen a tömeg előtt. Egy ponton a bot még a tető irányába is feltartotta a kezét, ami még inkább meghökkenést váltott ki az internetes közösségben. Olvasd el: Humanoid robottal állna elő a Tesla
 
Mesterséges intelligencia - Vegyes fogadtatást kapott a Tesla robot prototípusa
Mesterséges intelligencia - Vegyes fogadtatást kapott a Tesla robot prototípusa
 
A robot prototípusának belépését egyébként egy 30 perces reprezentáció követte, amely az „anatómiáját” (ízületek, kezek, csuklók) és a műszaki jellemzőket (MI, teljesítmény, csatlakoztathatóság, tervezési inspiráció) mutatta be.
 
Elon Musk, akihez néhány Tesla-munkatárs csatlakozott a színpadon, megnyugtatta a közönséget, mondván: ez egy fejlesztés alatt álló robot, melyet mindössze 6 hónap alatt készítettek. Megjegyezte: „Valójában sokkal többre képes, mint amit most megmutattunk”. Olvasd el: Gyártani kezdhetik 2023-ban a Tesla humanoid robotját
 
Az állítást alátámasztandó, Lizzie Miskovetz, a Tesla mérnöke kijelentette: „Ez volt az első alkalom, hogy a robotot mindenféle tartaléktámogatás, daruk, mechanikus mechanizmusok, kábelek, azaz minden nélkül próbáltuk ki”, s hogy elkerüljék a Tesla Bot arcra zuhanását a rendezvényen, a vállalat minimálisra csökkentette a teljesítményét.
 
A Twitteren mindenesetre több technológiai szakember kezdte kritizálni a Teslát, mert csalódásnak élték meg a robot leleplezését. Az egyik kifogás vele szemben az volt, hogy „semmiképp sem élvonalbeli”. Arra egyébként Musk is rámutatott, hogy a prototípus még „nem áll készen a járásra”.
 
A Tesla azonban – ellentétben a  legtöbb robotfejlesztéssel - azt állítja, hogy az Optimus végül tömeggyártásba kerülhet és forradalmasíthatja a gazdasági ágazatokat - a gyártási és a hazai igényeket is kielégítve. A piacra kerülést követően Elon Musk becslései szerint a bot kevesebb mint 20 ezer dollárba kerülne, ami nagyjából 8 és félmillió forint.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.