2022. 09. 20. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Világelső lett a Mercedes-Benz automatizált vezetőtámogató rendszere

Mesterséges intelligencia - Világelső lett a Mercedes-Benz automatizált vezetőtámogató rendszere

A Drive Pilot a világ első, nemzetközileg tanúsított hármas szintű automatizált autótechnológiája – állítja a Mercedes-Benz.

Drive Pilot automatizált vezetőtámogató rendszere lett a világ első, nemzetközileg tanúsított, 3-as szintű (Level 3) automatizált autótechnológiája – újságolta a Mercedes-Benz. A cég hozzátette,  támogatja a redundanciát a biztonságos, feltételesen automatizált vezetés érdekében.
 
A feltételesen automatizált vezetés (SAE 3. szint) esetében a biztonság és a megbízhatóság a legfontosabb. A vállalat Drive Pilot-ja ezért olyan rendszerarchitektúrán alapul, amely lehetővé teszi az összes esetlegesen felmerülő helyzet biztonságos irányítását.
 
Ennek érdekében a fékezést, a kormányzást, az áramellátást és az érzékelőrendszer egyes részeit fizikai és funkcionális redundanciával tervezték.
 
A rendszertervezés biztonságközpontú megközelítésével a Mercedes-Benz teljesen új mércét állít fel az automatizált vezetés terén. Olvasd el: "Elkapták" a rendőrök az önvezető autót 
 
Mesterséges intelligencia - Világelső lett a Mercedes-Benz automatizált vezetőtámogató rendszere
Mesterséges intelligencia - Világelső lett a Mercedes-Benz automatizált vezetőtámogató rendszere
 
A Drive Pilot, a világ első nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező rendszere 2022. május 17-e óta már választható az S-osztályhoz tartozó kocsikhoz és az EQS-hez Németországban.
 
A redundáns architektúra 4 alapelemmel rendelkezik. Magába foglalja a fékrendszert, a kormányzást, az áramellátást és néhány érzékelőt. Beletartozik a környezet felismerése és kezelése is. Az akkumulátor, a kormánymotor, a kerékfordulatszám-érzékelők és a rendszer által az adatszámításhoz használt algoritmusok szintén megkettőződnek.
 
Az érzékelőrendszer egyes aspektusai funkcionálisan is redundánsak, mert különböző fizikai koncepcióik – optikai, ultrahang és rádióhullámok - kölcsönösen alátámasztják egymást és mindenkor biztonságos működést biztosítanak. Ez főként radarokat, kamerákat és lidarokat foglal magában. 
 
Értékes adatokkal szolgálnak azonban az ultrahang- és nedvességérzékelők, valamint a mikrofonok is. Összességében több mint 30 érzékelő gondoskodik arról, hogy a Drive Pilot megbízhatóan úrrá legyen a vezetési feladaton.
 
„A Mercedes-Benz név mindig is egyenlő volt a biztonsággal. Már most is szabványokat állítunk fel az olyan automatizált vezetési rendszerek fejlesztésében és megvalósításában, mint a Drive Pilot. Meggyőződésünk, hogy a redundancia a megfelelő megközelítés a 3. szintű automatizált vezetéshez és azon túl is. Ami az érzékelőket illeti, a radar és a kamerák mellett a lidar alkalmazását is nélkülözhetetlennek látjuk. Egyik szenzor helyzetfüggő hiányát egy másik érzékelő jellemzőivel tudjuk kompenzálni. Ha csak egyfajta érzékelőre hagyatkozna, az nem felelne meg a Mercedes-Benz magas biztonsági előírásainak” – mondta el Markus Schäfer, a Mercedes-Benz fejlesztésért és beszerzésért felelős technológiai igazgatója. Olvasd el: Az önvezető autók és a mesterséges intelligencia kapcsolata
 
A Drive Pilot aktiválását követően a rendszer szabályozza a sebességet és a távolságot, a járművet a saját sávjában tartja. A sofőrök bizonyos feltételek mellett és a német autópálya megfelelő szakaszain átadhatják a vezetés feladatát a rendszernek, ha sűrű forgalomban vagy forgalmi dugókban, akár 60 km/órás sebességgel haladnak.
 
Abban a valószínűtlen esetben, ha valamelyik elsődleges rendszer meghibásodik, a Drive Pilot rendszerarchitektúra képes felismerni a helyzetet és elősegíti az irányítás biztonságos átadását a vezetőnek.
 
Amennyiben a sofőr nem tud eleget tenni az átadási felszólításnak - például rosszul van és egészségügyi vészhelyzet állt elő -, a Drive Pilot biztonságos vészleállási manővert kezdeményez, amely nem jelent kockázatot a mögötte haladó forgalomra nézve.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.