2020. 12. 17. - 10:05

Milyen író szoftverek segíthetik a munkánkat a jövőben?

Milyen író szoftverek segíthetik a munkánkat a jövőben?

Legyen szó akár kezdő, akár haladó íróról, a közeljövőben elérhető szoftverek segíthetik a munkáját. Megkönnyítik a tervezést és ráadásul ingyenesek is.

Segítségre van szükségünk egy dokumentum vagy jelentés megírásához? A közeljövőben ez nem jelent majd problémát – megjelentek ugyanis olyan, ingyenes szoftverek, amelyek könnyebbé teszik a tervezést, segítik a zavaró tényezők nélküli írást és felkészítik az írást a publikációra.
 
A Microsoft Word sok író számára alapértelmezett eszköz - ugyanakkor az Office 365 előfizetése elég költséges, ha csak a szövegszerkesztő elemre van szükség.
 
Egy ingyenes, írást segítő szoftver tehát sokkal jobb opciónak tűnik. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Mégis megjelent a szövegíró
 
Ezeket a programokat úgy tervezték, hogy kifejezetten az írást tartsák szem előtt. Átgondolt extrákkal látták el őket, melyek különösen a teljes koncentrációt igénylő kreatív feladatokat segítik.
 
Rengeteget segíthetnek az íróknak a szoftverek
Rengeteget segíthetnek az íróknak a szoftverek
 
Íme az eddigi leghasznosabb szoftverek.
 
1.FocusWriter: Linuxon, Windows-on és macOS-on is használható. A FocusWriter célja a zavaró tényezők kiküszöbölése, így az írásra valóban száz százalékosan lehet koncentrálni. Lehetővé teszi más alkalmazások elrejtését, a szöveg megjelenítésének testreszabását és a haladás nyomon követését. Aki szereti a régimódi megoldásokat, még az írógép-hanghatást is bekapcsolhatja.
 
A FocusWriter nem mindenkinek jó ugyanakkor - nem a legjobb azok számára, akik folyamatosan visszanézik az anyagot és visszatérnek a szerkesztéshez -, de egy szerethető alkalmazás, megakadályozza, hogy munka helyett az egyéb figyelemelterelőkre koncentráljunk.
 
2.WriteMonkey: szövegszerkesztő, amely szintén a zavaró tényezőket csökkenti, nem pedig a funkciókat. Kiemelendő, hogy a Markdown szövegszerkesztő nyelv, mely sokak tetszését elnyerte már, lehetővé teszi a formázást, jegyzetelést, osztályozást és linkelést is gépelés közben, a legkisebb felhajtás nélkül – a WriteMonkey pedig igen jól használja ki ezt a segítséget. Olvasd el: Már kézírást is utánozhat a mesterséges intelligencia
 
Ez az ingyenes író szoftver egy igencsak lecsupaszított felhasználói felületet nyújt, amely sokkal erősebb, mint amilyennek látszik. Jellemzői közé tartozik a kiváló körvonalazási lehetőség, az automatikus szintaxis-kiemelés és fájlszervezés, s bár a jelöléshez kissé hozzá kell szokni, nagyon fogunk örülni, hogy megtanultuk kezelni.
 
Ha egyszer már elsajátítottuk a WriteMonkey alkalmazását, nyugodtan használhatjuk blogbejegyzések, kiadványok készítéséhez és bármi máshoz, ahol szavakra van szükség.
 
3.LibreOffice Writer: szintén ingyenes, nyílt forráskódú alternatíva a Microsoft Office-ra – ez azt jelenti, hogy szövegszerkesztő alkalmazása, a Writer számos Word-szerű előnnyel rendelkezik.
 
Az írók számára igen jó megoldás, teljes szerkesztési eszközkészlettel, szinonimaszótárral – sőt, szótárakkal felszerelve. Nagyjából minden szóba jöhető nyelvet tartalmaz.
 
A szoftver támogatási fórumok aktív közösségét is tartalmazza, amely készen áll segítséget nyújtani minden felmerülő kérdés esetén. 
 
Windows, macOS és Linux rendszereken érhető el, s rendszeres frissítések zajlanak rajta, új funkciókkal és hibajavításokkal.
 
Az egyetlen hátránya a Word-höz képest a közvetlen felhőtámogatás hiánya - bár ezt az ingyenes írószoftvert könnyen alkalmazhatjuk olyan szolgáltatásokkal együtt, mint például a Dropbox. Mozgás, utazás közben sem igazán ideális, ám ha általában asztalunkhoz ragaszkodva dolgozunk, ez lesz a megfelelő szövegszerkesztő a számunkra.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.