2023. 01. 20. - 09:00

Mindenkit elbűvölt a Mirokai robot – aki láthatta a CES-en

Mindenkit elbűvölt a Mirokai robot – aki láthatta a CES-en

Egy exkluzív bemutatón jelent meg a Las Vegasi CES technológiai tárlaton az Enchanted Tools találmánya, az anime ihlette Mirokai robot, amely idősgondozásra is bevethető.

Se szeri, se száma azoknak a robotoknak, amelyekkel az idei CES (Consumer Electronics Show) Las Vegasi technológiai kiállításra készültek a különféle cégek január elején. Olvasd el: Titkos robottípus készül háztartási feladatok elvégzéséremirokai_01
 
Az Enchanted Tools például egy egérember kinézetű, anime-ihlette robotot mutatott be, de csak szűk körben, egy privát lakosztályban.
 
A Mirokai elnevezésű robot elsőrangú általános kialakítást, formát és funkciókat kapott - az Enchanted Tools tervezői és mérnökei fantasztikus munkát végeztek a teljes tervezési koncepció során. Mirokai arca, feje és interaktivitása lenyűgöző.
 
A szeme, szája és a hangja is magácal ragadó. A robot kinematikusan egy ball-bot köré épült – vagyis egy mobil robot, amelyet úgy terveztek, hogy egyetlen labdán egyensúlyozza magát, akár mozgásban, akár helyben maradva.
 
Ennek a típusnak eddig még nem volt sikeres a kereskedelmi megvalósítása. Mozgatható törzsével, fejével és karjaival a Mirokai összetettebb, mint az eredeti "golyós" bot.
 
A ball-bot szépsége abban rejlik, hogy gördülékenyen mozog a padlón, ami alátámasztja a Mirokai karakter illúzióját.
 
A hátránya szakértők szerint az, hogy a ball-bot dinamikusan stabil, az egyensúlyának bármilyen kisebb megzavarása, mint például a fej meglökése vagy a kar meghúzása, megköveteli, hogy a robot reagáljon és megtartsa egyensúlyát. Olvasd el: Időseknek való társrobot került a piacra
 
Egy olyan terepen, ahol sík felületek vannak, a ball-bot meg tudja őrizni egyensúlyát. Egy idős ember zsúfolt házában azonban ez már kihívást jelenthet számára: próbára teszi a navigációs paradigmát és az egyensúlyőrző algoritmusokat.
 
A Mirokai megvalósítása és interaktivitása azonban kétségkívül elbűvölő.
 
Az Enchanted Tools egy teljesen új karakterkészletet igyekezett létrehozni és életre kelteni azokat a Miroko világnak és a Mirokai karaktereknek megfelelően. Ahhoz azonban, hogy egy szociális robotot hozzanak létre idősgondozás céljából, nem szükséges ismernie a mögötte lévő teljes eredettörténetet.
 
 
A cég már korábban megmutatta, képes olyan személyiséget adni Mirokainak, aki bájos és szórakoztató is vele beszélgetni.
 
Amennyiben a Mirokait szórakoztatásra használják, még sok munka vár rájuk a mitológiához illeszkedő videók, könyvek és játékok készítése kapcsán.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.