2023. 12. 31. - 09:00

Modern permetezés – Magyar drónokkal védik a gazdák a növényeiket

Modern permetezés – Magyar drónokkal védik a gazdák a növényeiket

A magyar fejlesztésű drónok remek segítséget nyújthatnak a különféle méretű gazdaságok számára.

Bár a drónokat katonai célokra tervezték, ezek a pilóta nélküli repülő eszközök mára a mezőgazdaságban is kiemelt népszerűségnek örvendenek, új növényvédelmi permetezési technológiaként.
 
Iparági források szerint az óriási kereslet miatt a mezőgazdasági drónok piaca évente körülbelül 24 százalékkal nő, s 2027-re várhatóan elérheti az 5,62 milliárd dollárt.
 
Komoly szerepet kaptak a magyar drónok
 
Bár a drónok széles körben elterjedtek más területeken is, a mezőgazdasági szektorban igen komoly érdeklődést keltenek.
 
A befektetők egymást követik, abban a reményben, hogy részesedést szereznek egy olyan iparágban, amely radikális csökkentést tűzött ki célul a növényvédő szerek és a szén-dioxid kibocsátás terén – számolt be az agrarszektor.hu.
 
A magyar fejlesztésű drónok kiváló választást nyújthatnak a különféle méretű gazdaságok számára. Olvasd el: A permetező drónt már Ukrajna is kipróbálta
 
Modern permetezés – Magyar drónokkal védik a gazdák a növényeiket
Modern permetezés – Magyar drónokkal védik a gazdák a növényeiket
 
Az ABZ Innovation magyarországi székhelyű vállalat, mely számos olyan drónt fejlesztett ki, amelyek ideálisak szőlőültetvények és mezőgazdasági növények permetezéséhez.
 
Legnagyobb modelljük a L30, amely egy 30 literes tartállyal rendelkezik. A kisebb L10 modelljük  - 10 literes tartállyal -, már korábban is nagy sikert aratott a kisebb permetezési feladatok terén.
 
Az ABZ Innovation a győri Széchenyi István Egyetemmel együttműködve olyan mezőgazdasági drónokat fejlesztett ki, amelyek véleményük szerint transzformatív alkalmazást jelentenek.
 
Költséghatékony és rendkívül hasznos eszközök a szántóföldi és gyümölcsös területeken – írta meg az agrarszektor.hu.
 
A cég célja a permetezés hatékonyságának növelése. Drónjaink lehetővé teszik a helyenkénti permetezést, kevesebb növényvédő szert és vizte használnak. Sőt, akár 50 százalékkal kevesebb vegyszerrel és 90 százalékkal kevesebb vízzel képesek permetezni 40 százalékkal nagyobb területet.
 
A drónok kiemelkedőek abban, hogy olyan – például meredek vagy nedves - területeket is elérnek, amelyek korábban nehezen voltak megközelíthetőek – mondta el Ludvigh Károly, az ABZ Innovation vezérigazgatója.
 
Lefelé irányuló mozgás a permetezésben
 
Az ABZ hazánkban készíti a drónjait, a szükséges alkatrészek Magyarországról és külföldről származnak. A drónokat a többitől megkülönbözteti fejlett CDA permetező rendszerük, a légcsavarok rendkívül optimalizált légáramlásával kombinálva.
 
A légcsavarok a permetcseppek számára lefelé irányuló mozgást hoznak létre, így azok kisebbek, mint a hagyományos hidraulikus permetezés során alkalmazottak. A lefelé irányuló áramlás hatékonyabban éri el a célpontot, miközben az üzemeltetési költségeket is mérsékeli – mondta el Ludvigh Károly.
 
Óránként 21 hektárt permeteznek le
 
A permetezés drónokkal rendkívül pontos - 1,5 milliméteren belüli, ami kritikus fontosságú abban, hogy a ráfordítást és a vízköltségeket minimalizálják.
 
Az L30-as modell 30 literes terhelhetőségével egy 25000mAh-s akkumulátorral akár egy hektár permetezését is megoldja – írta az agrarszektor.hu. Olvasd el: Új munkahelyeket is teremtenek a mezőgazdasági drónok
 
 
Ludvigh Károly elmondta, hogy a cég legnagyobb L30-as drónja ideális választás egy 80-100 hektáros gazdaság számára. Óránként akár 21 hektárt is le tud permetezni.
 
A négy akkumulátoros rendszer esetben egy a drónban van, egy másik töltődik, míg kettő pihen. Az akkumulátorok 200-1000 töltési ciklusra vannak tervezve. A drón üzemeltetési költségeinek 90 százaléka hozzájuk kötődik, ezért a rendszerhez négy akkumulátorcsomagot adnak – tudatta az agrarszektor.hu.
 
 
Fotó: abzinnovation.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.