2022. 09. 08. - 09:00

Művészeti versenyt nyert képével a mesterséges intelligencia

Művészeti versenyt nyert képével a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia alkotta kép lett az első helyezett Amerikában, Colorado állam éves vásárán, melyet egy bizonyos Jason M. Allen nevezett a versenyre.

Meghökkentő: megnyerte a fődíjat Colorado állam éves vásárán egy kép, melyet a mesterséges intelligencia alkotott.
 
Mint arról a New York Times beszámolt, a fotót Jason M. Allen nevezte a megmérettetésre – ám azt egy, Midjourney nevű képalkotó mesterséges intelligencia generálta.
 
Az alkotás abban a versenyben lett első, amelyet a feltörekvő digitális művészek számára hirdettek meg. Olvasd el: Olajfestményt alkotott a mesterséges intelligencia
 
Művészeti versenyt nyert képével a mesterséges intelligencia
Művészeti versenyt nyert képével a mesterséges intelligencia
 
A művet Théâtre D’opéra Spatial címmel mutatták be, ami annyit jelent, hogy űroperaszínház. A különleges hangulatú kép valóban magával ragadó, Jason M. Allen azonban nem árulta el, milyen szavakat vagy szókapcsolatokat táplált be a programba, hogy ezt az eredményt kapja.
 
Korábban is képesek voltak fotót vagy festményt létrehozni mesterséges intelligenciák, eddig azonban minőségüket tekintve kevésbé voltak meggyőzőek. Olvasd el: Mutatós festményeket készít egy mesterséges intelligencia-robot
 
Napjainkra már léteznek MI-k, melyekkel meglehetősen realisztikus alkotásokat – vagy éppen absztraktakat – lehet megalkotni, s nem szükséges hozzájuk annyi mindent tudni, mint egy programozó. Ilyen a DALL-E 2, de a jelenlegi műnél közreműködő Midjourney is.
 
A művészek többsége a Colorado-i állami vásáron felháborodott, amikor kitudódott, hogy a győztes képet mesterséges intelligencia készítette.
 
Jason M. Allen azonban úgy reagált: a mű beadásakor feltüntette, hogy az alkotást ő és a Midjourney hozta létre, ezért nem érzi úgy, hogy bocsánatot kéne kérnie.
 
 
Fotó: Twitter
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.