2022. 06. 19. - 08:00

Nem kell mindig biopszia - Pajzsmirigy-csomókat azonosít a mesterséges intelligencia

Nem kell mindig biopszia - Pajzsmirigy-csomókat azonosít a mesterséges intelligencia

Kiderült: a jóindulatú pajzsmirigy csomók azonosítására és a szükségtelen biopsziák számának csökkentésére is alkalmas a mesterséges intelligencia.

Az orvostudomány számos területe alkalmazza már a mesterséges intelligenciát, amely egyre szélesebb körben használható.
 
Egy új tanulmányból most kiderült: mesterséges intelligencia segítségével azonosíthatók azok a pajzsmirigy-csomók az ultrahangvizsgálaton keresztül, amelyek nagy valószínűséggel rákosak, ezzel lecsökkenthető a szükségtelen biopsziák száma.
 
Az eredményeket a Colorado-i Egyetem kutatói az ENDO 2022 elnevezésű eseményen, az Endokrin Társaság éves találkozóján mutatták be Atlantában.
 
A pajzsmirigy csomók meglehetősen gyakoriak. A pajzsmirigyrák diagnosztizálására általában finom tűs aspirációs biopsziát használnak. A legtöbb ilyen után azonban kiderül, hogy jóindulatú (nem rákos) csomóról van szó. Vagyis, potenciálisan elkerülhető, hogy szükségtelenül végezzenek biopsziát – mondta Nikita Pozdejev, a tanulmány vezető kutatója, a Colorado-i Egyetem Anschutz Orvosi Campusának munkatársa. Olvasd el: Kibővített valóság - Így javíthatja a rák diagnózisát a mesterséges intelligencia
 
A pajzsmirigy csomók meglehetősen gyakoriak - mesterséges intelligencia segít osztályozni
A pajzsmirigy csomók meglehetősen gyakoriak - mesterséges intelligencia segít osztályozni
 
Az új tanulmány során a kutatók gépi tanulást, egyfajta mesterséges intelligenciát alkalmaztak a pajzsmirigycsomók ultrahangos képeinek elemzésére. A gépi tanulás egy folyamat, melyben matematikai adatmodelleket használnak, hogy segítsenek a számítógépnek közvetlen utasítások nélkül tanulni.
 
A vizsgálat keretében a szakemberek 621 pajzsmirigycsomó több mint 30 ezer képét használták fel a gépi tanulási modell képzésére, amely a pajzsmirigy csomóit rákos vagy nem rákos kategóriába sorolja.
 
Ezután a modellt egy másik, 145 csomóból álló készleten tesztelték - ezeket egy másik egészségügyi rendszerből gyűjtötték össze.
 
A mesterséges intelligencia-alapú modell 97 százalékos érzékenységet mutatott (ez az a képesség, amellyel nem kerüli el a rák azonosítását), valamint 61 százalékos specificitást (a rák helyes azonosításának képességét). Olvasd el: Virtuális daganatok és mesterséges intelligencia lehet a rákgyógyítás jövője
 
„A tanulmány azt mutatja, hogy a pajzsmirigy csomók ultrahang-alapú mesterséges intelligencia osztályozója olyan érzékenységet ért el, mint a pajzsmirigy-biopszia finom tűvel történő aspirációval” - mondta Pozdejev.
 
Hozzátette: úgy gondolják, ez egy jó következő lépés a betegellátás javítása és a szükségtelen eljárások elkerülése irányába.
 
Megjegyezte: további klinikai vizsgálatokra még szükség van ahhoz, hogy az eszközt az ellátás standardjaként elfogadják.
 
„Bebizonyítottuk, hogy az ultrahangos képek mesterséges intelligenciával történő elemzése a pajzsmirigyrák kizárására és a biopszia elkerülésére határozottan lehetséges – mondta a szakember.
 
Hozzátette, ez a technológia segítheti a radiológusokat és az endokrinológusokat abban, hogy kiválasszák, mely pajzsmirigy-csomóknál szükséges a biopszia, különösen olyan esetekben, amikor nem tekintenek át nagy számú pajzsmirigy-ultrahang-képet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.