2021. 01. 12. - 09:45

Olcsóbb lenne a mesterséges intelligencia a gazdák számára

Olcsóbb lenne a mesterséges intelligencia a gazdák számára

Megfizethetővé tennék a mesterséges intelligenciát a gazdálkodók számára: az amerikai Illinois Egyetem Intézete kisebb léptékű, alacsonyabb költségű autonóm gazdaságtechnikát fejleszt.

A gazdaságközpontú mesterséges intelligencia (MI) technológiák fejlesztésére irányuló kezdeményezések jó ideje és világszerte folyamatban vannak - többek között az Egyesült Királyságban, Hollandiában és másutt működő intézmények révén. Az egyes intézmények megközelítése azonban nem feltétlenül egységes.
 
Éppen ezért az Illinoisi Egyetem intézete újdonságot teremtett: kisebb léptékű, alacsonyabb költségű autonóm gazdaságtechnikát fejleszt.
 
Egyes amerikai kutatók állítják: a megfizethetőség és a kisebb léptékű praktikum viszi előre az innovációt. Olvasd el: Teljesen önálló farmokat kezdeményez Amerika
 
A gazdálkodók életét kisebb léptékű, praktikumot kínáló mesterséges intelligencia könnyíthetné
A gazdálkodók életét kisebb léptékű, praktikumot kínáló mesterséges intelligencia könnyíthetné
 
A Future Farming beszámolója szerint 2020 szeptemberében az Illinois-i Egyetem Digitális Mezőgazdasági Központja elindította a Mesterséges Intelligencia a jövőbeli mezőgazdasági rugalmasságért, irányításért és fenntarthatóságért (AIFARMS) elnevezésű intézetet.
 
A kutatóintézet célja a Nemzeti Tudományos Alapítvány és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának közös erőfeszítésével a mesterséges intelligencia-technológia fejlesztése - illetve innovatív módszerek felfedezése a gazdálkodási kihívások kezelésére.
 
A végső cél kifejleszteni egy önálló gazdaság prototípusát, melyben alacsony költségű mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek teszik lehetővé, hogy a gazdálkodók és a tenyésztők jelentősen javíthassák jövedelmezőségüket és a környezeti hatásokat.
 
De hogyan lehetséges a mesterséges intelligencia használata a hatékonyabb autonóm gazdálkodás előmozdítása érdekében?
 
Az intézet ún. kétirányú megközelítést alkalmaz céljai elérése érdekében. Az egyik az, hogy megtalálja a legjobb módszereket mesterséges intelligencia alkalmazására a hatékonyabb autonóm gazdálkodás és az állattartás, a környezet jobb ellenálló képessége, valamint a talaj egészségének kezelése és javítása érdekében.
 
Példa erre a jólétet elősegítő állománykezelés, a munkaerő-csökkentő technológiák, a talaj egészségének és a tápanyagok áramlásának figyelemmel kísérése.
 
Megalapozó mesterséges intelligencia-célok
 
Az AIFARMS megközelítés másik része az „alapvető MI-célok” megoldását foglalja magába. Vikram Adve, az az intézet igazgatója és az Illinoisi Egyetem Számítástudományi Tanszékének professzora elmondta: a kifejezés az MI fejlesztési problémáira utal - amelyek közösek a technológia minden alkalmazásában, ágazattól vagy céltól függetlenül. Olvasd el: Jövő technológia - Beltérben, függőleges farmon terem a szamóca
 
A beszéd vagy az arcfelismerés példával szolgál erre a problémára. Az AIRFARMS segítségével az állattenyésztők nagy állományokban azonosíthatják és figyelemmel kísérhetik az egyes állatokat - ugyanakkor az emberi arcok felismeréséhez elegendő adat összegyűjtése - nem beszélve az állatok ilyen szempontból nehezebb megjelenéséről - nagyon nehéz.
 
Valójában, bárhol alkalmazzák is, az arcfelismeréshez hatalmas mennyiségű adat szükséges a tanulási program feldolgozásához. „Minél nagyobbak az adathalmazok, annál jobb - ám fontos probléma, hogy ezek az adatsorok igencsak drágák" – jegyezte meg Adve. Hozzátette: még vizsgálják, hogyan lehetne pontosabbá tenni a gépi tanulást kisebb mennyiségű adathalmazzal.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.