2021. 08. 02. - 08:30

Önjáró robot szedi össze a csikkeket

Önjáró robot szedi össze a csikkeket

Ismét egy robot, amely a mindennapi, „nemszeretem” feladatok egy részét végzi el az emberek helyett – a Microsoft önjáró tisztítója a tengerparton tevékenykedik.

Vízpartok tisztítására készült a legújabb önjáró robot, amely akár egy gyermekeknek való kis járműre is emlékeztethet bennünket. Az új négykerekű a Microsoft gyártmánya, Edwin Bos és Martijn Lukaart mérnökök tervezték.
 
A Beachbot névre keresztelt önjáró robotot természetesen mesterséges intelligencia vezérli, segítségével észleli a tengerparton széthajigált cigaretta-csikkeket és egyéb szemetet. Olvasd el: Az önjáró óriásvitorlás az óceánt tisztítja
 
Önjáró robot szedi össze a cigicsikkeket egy hollandiai tengerparton
Önjáró robot szedi össze a cigicsikkeket egy hollandiai tengerparton
 
Miután azonosította azt, karjai segítségével felveszi és leszórja róla a homokot. A szemét közül olyasmit tud felszedni, ami nem sokkal nagyobb egy csikknél.
 
A Microsoft gondoskodott róla, hogy a robotot lehessen fejleszteni, s ebben a vállalkozó kedvű emberek vegyenek részt: fotókat lehet küldeni neki dohánycsikkekről vagy kisméretű szemétről. Mindehhez az illetőnek csak a robothoz kapcsolódó mobil-applikációra van szüksége.
 
Beachbot jelenleg Hollandiában, a Scheveningen parton „teljesít szolgálatot”, s egyelőre tesztüzemben működik. Olvasd el: Levegőtisztító buszmegálló került Hong-Kongba
 
 
Megalkotói azt remélik, hasonló módon számos robot segíthet a jövőben a strandok, vízpartok takarításában.
 
Azzal ugyanis, hogy az emberek tonnaszámra dobálják el a cigarettacsikkeket – és a hasonló szemetet – rendkívüli mértékben rongálják a környezetet és károsítják az élővilágot, ráadásul egy csikk lebomlása közel 15 évet vesz igénybe.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.