2021. 04. 06. - 09:40

Orvvadászok ellen küzd a mesterséges intelligencia

Orvvadászok ellen küzd a mesterséges intelligencia

Kihalófélben levő állatok megmentését segíti a mesterséges intelligencia. Kutatók ugyanis olyan technológiát fejlesztettek ki, mely képes előre jelezni, hol bukkannak fel legközelebb az orvvadászok.

Éveken át tartó munka eredménye az az új fejlesztés, melynek segítségével megjósolható, hol próbálkoznak lecsapni legközelebb az orvvadászok.
 
Jelenlétük egyre nagyobb gondot jelent világszerte, különösen, hogy egyes állatfajok mára a kihalás szélére kerültek. S noha a kisebb populációban élő állatok élőhelyei folyamatos ellenőrzés alatt állnak, egy-egy terület minden részletét képtelenség alaposan figyelni.
 
Az állatok védelme érdekében vetették be kutatók a mesterséges intelligenciát – az új szoftver PAWS (Protection Assistant for Wildlife Security) néven jelent meg, s már többször tesztelték. Olvasd el: Lövésfelismeréssel küzdene az orvvadászat ellen a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segít lecsapni az állatokra leső orvvadászokra
Mesterséges intelligencia segít lecsapni az állatokra leső orvvadászokra
 
Milind Tambe professzor, a Harvard Egyetem USC Mesterséges Intelligencia a Társadalomban (CAIS) központ társalapítója, valamint az egyetem Számítástechnikai és Társadalmi Kutatási Központjának igazgatója felügyelte az eszköz fejlődését - aki 2013-ban már részt vett egy, a tigrisek védelmére szervezett konferencián.
 
A mesterséges intelligencia a gépi tanulási rendszerek készen állnak arra, hogy drasztikusan javítsák a járőrözők hatékonyságát. Olvasd el: Mesterséges intelligencia működteti a madáretetőt
 
A PAWS információkat gyűjt, majd ezek alapján zónákra osztja az általa figyelt térséget. Osztályozza a különböző területeket, aszerint, mennyire látogatottak ezek az orvvadászok részéről. Felméri, történt-e már ott állatelfogás, leraktak-e esetleg csapdát.
 
A szoftver értékeli az adatokat, majd olyan, lehetséges útvonalakat javasol a parkot felügyelőknek, ahol a leghamarabb elérik az elkövetőket.
 
A módszerrel a szakemberek már több alkalommal megtalálták a lerakott csapdát és eltávolították azt.
 
A PAWS ugyanakkor még tökéletesítésre vár. A kutatók fejlettebb verziót szeretnének létrehozni, melyet a világ bármely részén használni lehet.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.