2021. 01. 20. - 09:45

Meghökkentő siker: mesterséges intelligencia működteti a madáretetőt

Meghökkentő siker: mesterséges intelligencia működteti a madáretetőt

Az új találmányok között az egyik legmeglepőbb sikert érte el az a szlovénok által fejlesztett madáretető, amelyet mesterséges intelligencia működtet.

Az okos madáretető lett az egyik legnépszerűbb projekt a Kickstarter nevű, közösségi finanszírozást ajánló online oldalon.
 
A szlovénok fejlesztésére meglepően nagy összeget gyűjtött össze a platform, mely ezzel a 35. legsikeresebb gyűjtés címet is elnyerte.
 
A madáretető Bird Buddy (madárpajtás) néven lett a legnagyobb sikert elért szlovén projekt, melynek lényege, hogy mesterséges intelligenciával működik, s a megjelenése alapján több mint ezer madárfajt képes azonosítani. Ha a madár esetleg meg is szólal, a hangját is felismeri. Olvasd el: Ránézésre besorolja a madarakat a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia által működtetett madáretető felismeri az érkező madarakat
A mesterséges intelligencia által működtetett madáretető felismeri az érkező madarakat
 
Alakja mutatós, modern - egy MI által vezérelt étel-adagolóval, egy leválasztható modullal, videókamerával és mozgásérzékelővel látták el.
 
A találmányhoz természetesen mobiltelefon-alkalmazás kötődik, mely képet készít a madárról és tanácsot is ad, milyen eledel való neki elsősorban, ezért ha sok ilyen látogatónk van, a számára tökéletes étellel is feltölthető az etető. Olvasd el: Mesterséges intelligenciára cserélnék az időjós mormotát
 
A sorozatgyártás elindításához több mint 22 ezer ember adott pénzt január 15-ig – így hát nagyon valószínű, hogy az okos madáretető hamarosan piacra is kerülhet.
 
 
A tervek szerint 2021 közepén kezdhetik el gyártani, s ősszel szállíthatnák ki a megrendelőknek.
 
Úgy hírlik egyébként, a vártnál nagyobb összeget kapott a szlovén projekt, így feltalálói azt tervezik, egyéb opciókkal is felszerelik a Bird Buddy-t: ha például kiürül az etető, a felhasználó értesítést kaphat erről a telefonján. De szóba került az is, hogy a kamerát napelem tölti majd fel.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.