2020. 11. 29. - 08:00

Lövésfelismeréssel küzdene az orvvadászat ellen a mesterséges intelligencia

Lövésfelismeréssel küzdene az orvvadászat ellen a mesterséges intelligencia

A veszélyeztetett fajok védelmében, lövésfelismerési technológiával szállna szembe az orvvadászokkal a mesterséges intelligencia. Azonosítani tudná ugyanis, honnan érkeztek a lövések.

A lövések felvételeinek elemzése segíthet a veszélyeztetett fajok megmentésében az egész világon - az orvvadász-pontok azonosításával.
 
Az új technológiát a nemzetközi természetvédelmi jótékonysági szervezet, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és a Google Cloud fejlesztette ki. Lényege, hogy a természetvédelmi területeken vagy a szafarikon elhelyezett akusztikus érzékelők akár az 1 km-rel arrébb történt eseményeket is rögzítik.
 
Az érzékelők mesterséges intelligencia használatával elemzik a lövések hangját, riasztva a járőröket az orvvadászok megkeresésére. Olvasd el: Mesterséges intelligenciára cserélnék az időjós mormotát az állatvédők
 
Mesterséges intelligencia segíthet az orvvadászat kiküszöbölésében
Mesterséges intelligencia segíthet az orvvadászat kiküszöbölésében
 
A természetvédők jelenleg kameracsapdákra támaszkodnak az orvvadászok nyomon követésében. A csapdákat mozgással aktiválják és a látótávolságon belüli közeli távolságra korlátozzák.
 
Az akusztikai szenzorok azonban olcsóbbak, folyamatosan készítik a felvételeket és 360 fokos sugárban messzebb is képesek azonosítani eseményeket.
 
A Google Cloud és a ZSL már kipróbálta az új technológiát a kameruni Dja Faunal rezervátumban. Egy hónapra 69 hangrögzítő eszközt helyeztek el a parkban, ami 267 napnyi folyamatos zajnak felel meg. A Google mesterséges intelligenciája ezt követően keresni kezdte az esetleges lövéseket, melyeket a parkon belüli helyhez kötöttek. Olvasd el: Ránézésre besorolja a madarakat a mesterséges intelligencia
 
Anthony Dancer, a ZSL természetvédelmi technológiai vezetője elmondta: az orvvadász pontok precíz meghatározása megakadályozhatja a további vadászatokat.
 
A park személyzete használhatja az információkat az efféle fenyegetésekre adott reakció érdekében. Megtervezhetik, hova vezényeljenek járőröket a területeken és ezt mely napszakban tegyék, ahol a leginkább számítani lehet az illegális vadászatra.
 
A következő lépés az adománygyűjtés lenne, majd pedig a kiterjesztés a természetvédelmi területekre – mondta Dancer, hozzátéve, hogy az eszközök darabonként körülbelül 50 fontba (20 ezer forintba) kerülnek.
 
A projekt jelenleg a lövésekre koncentrál, a technológiai vezető azonban bízik benne, hogy a jövőben azonosíthatja az emberi beszédet is, ami orvvadászokra, emberi beavatkozásra, vagy a veszélyeztetett fajok hangjaira utalhat -, hogy figyelemmel kísérhessék, mennyien vannak és információt kapjanak a hogylétükről is.
 
Az állatok orvvadászata globális probléma, mely egyes fajok katasztrofális csökkenéséhez vezet, s ezt egyszerűen nem lehet ignorálni – hangsúlyozta Omer Mahmood, a Google ügyfélmérnöki részlegének vezetője.
 
Hozzátette: azzal, hogy gépi tanulást alkalmaznak a technológiában, a számítógép hónapokról órákra csökkentette a munkát, mivel nem volt szükség arra, hogy az emberek manuálisan hallgassák vissza az összes felvételt.
 
„Elkötelezettek vagyunk a ZSL és más szervezetek támogatása mellett, hogy a legjobb eszközökkel léphessünk fel a jelenlegi válság kezelésében” - tette hozzá.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.