2021. 12. 19. - 08:00

Pompei freskóit menti a mesterséges intelligencia

Pompei freskóit menti a mesterséges intelligencia

Robottechnika és mesterséges intelligencia segít az egykori ókori város freskóinak rekonstruálásában. Pompei szomorú története mindenki számára ismert, emlékeik azonban még menthetők.

Tudósok a mesterséges intelligencia és a robottechnika alkalmazásával igyekeznek menteni Pompei város freskóit. A Nápoly szomszédságában levő, egykori ókori város mellett 79. augusztus 24-én kitört a Vezúv vulkán és óriási pusztítást végzett.
 
A finom hamu azonban belepte az épületeket, s ezzel megőrizte őket az utókor számára. A hamunak köszönhetően megmaradtak épületrészletek, falfestmények, melyeket a régészek, restaurátorok górcső alá vehettek.
 
Most a töredékek kiegészítését mesterséges intelligencia és robottechnika segíti. Úgynevezett hiperspektrális technológiát alkalmaznak, mely egészen új megközelítést eredményez. Olvasd el: Ősi szövegek olvasását segíti a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia és a robottechnika alkalmazásával igyekeznek menteni Pompei freskóit
Mesterséges intelligencia és a robottechnika alkalmazásával igyekeznek menteni Pompei freskóit
 
A készülékek rendkívül nagy hullámhosszú tartományban látnak, mely az emberi szem által érzékelhető fényen kívül van. Vagyis, azok a töredékek, amelyeket eddig a régészek nem láthattak, most szintén megmenthetők lesznek. Olvasd el: Hieroglifa-fordításra is alkalmas a mesterséges intelligencia
 
Hogyan segít ebben a mesterséges intelligencia? Tisztában van azzal, milyen pusztítást végzett a hamu, az esővel, a hőmérséklettel és a napsütéssel együtt – ezeket ismerve a folyamatot visszafelé rekonstruálja, s végül csaknem az eredeti freskó tárul elénk.
 
Az ókori falfestményeket most kiegészíthetik részletek, melyek eddig hiányoztak. A leginkább a színek terén történt károsodás az elmúlt évezredek alatt - ebben most segítséget jelent a régészeknek és restaurátoroknak a technológia.
 
Pompei romjai között egyébként főként szilárd használati tárgyak, kő épület-részek és falfestmények maradtak meg.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.