2022. 01. 10. - 08:30

Próba lesz az olimpia - Előrukkol a digitális jegybankpénzzel Kína

Próba lesz az olimpia - Előrukkol a digitális jegybankpénzzel Kína

A keleti ország több éve indította el a digitális jegybankpénz pilotját, azaz kísérletét, melyről mostanra kiderült: jól működik fizetőeszközként. A tervük bevezetni azt, s erre jó alkalmat ad a téli olimpia.

Befejeződött a 2022-es téli olimpiai és paralimpiai játékok pekingi szervezőbizottságának irodáiban a digitális jüan fizetési forgatókönyvek kidolgozása – közölte a Kínai Népi Bank (PBOC), az ország központi bankja.
 
Vagyis, a 2022-es téli olimpiai játékokon már megismerhetik az emberek az első digitális jegybankpénzt Kínában. A tervek szerint ekkorra élesben működik majd a világon első ilyen pénz.
 
A fejlesztésben ugyanis Kína jár az élen: már 2020 áprilisában megkezdődött a digitális renminbi implementálása a gazdasági rendszerbe, a digitális fizetőeszközt 4 nagyvárosban tesztelik az országban. Olvasd el: Kína 2030-ban bevezetné a 6G-t
 
Kína hamarosan élesben is teszteli a digitális jegybankpénzt
Kína hamarosan élesben is teszteli a digitális jegybankpénzt
 
Most utolsó szakaszába érkezett a kísérleti forgatókönyv, az új fizetési mód népszerűsítésére az olimpia jó alkalmat ad majd.
 
A fizetési forgatókönyvek mindegyike érvényben van a Hebei tartomány Zhangjiakou versenyzónájában található helyszíneken. Zhangjiakou más helyszínein is aláírtak azonban fizetési forgatókönyvekre vonatkozó szerződéseket, vagy kapcsolódó megállapodásokat kötöttek a kereskedőkkel.
 
A fogyasztók a kínai digitális fiat valutát - avagy e-CNY-t – akár mobiltelefonjukra telepített pénztárca-alkalmazásokon keresztül vagy fizikai pénztárcán keresztül is használhatják kártyák és hordható eszközök - például okosórák és síkesztyűk, jelvények - formájában, hogy az újdonság megfeleljen a változatos igényeknek.
 
A felhasználók könnyedén szerezhetnek vagy nyithatnak digitális jüan pénztárcákat a Bank of China fiókjaiban, önkiszolgáló automatákon és egyes szállodákban is a közelgő olimpia idején. Olvasd el: 6G - Komoly eredmény egy kínai laborban
 
Európában egyébként a svédek vezetnek a digitális jegybankpénz terén, terveik szerint 2023-ra a svéd jegybank is készpénzmentessé válna: náluk ennek eszköze az e-korona, a Riksbank által létrehozott állami digitális valuta.
 
A digitális jegybankpénzt (Central Bank Digital Currency – CBDC) jegybank bocsátja ki, digitális fizetőeszköz. Utóbbit jelenleg kereskedelmi bankok adnak ki, jegybank által közvetlenül kibocsátott pénzt csupán fizikai formában foghatunk.
 
A digitális jegybankpénzért azonban közvetlenül felelősséget vállal a jegybank, betétvédelemmel sem feltétlenül kell ellátni, kockázatmentesnek számít.
 
A digitális jegybankpénz bevezetésén már több ország gondolkodik jó ideje. Lökést adott azonban a vele való kísérletezésnek a koronavírus-járvány – az elgondolás jótékony hatásai miatt, ezzel ugyanis valóban megvalósul az érintésmentes gazdaság.
 
A digitalizáció kényszere egyébként is komoly nyomást gyakorol a bankokra, s a már kísérleti fázisban levő jegypankpénz-alkalmazás most beérni látszik.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.