2020. 08. 15. - 08:00

Ránézésre besorolja a madarakat a mesterséges intelligencia

Ránézésre besorolja a madarakat a mesterséges intelligencia

Az emberek nehezen tudják azonosítani az egyes madarakat csupán a tollaik mintázata alapján. Egy nemzetközi tanulmány most kimutatta, hogyan tanul meg különbséget tenni a gép.

Nehézséget okoz az emberek számára az egyes madarak azonosítása csupán a tollaik mintázata alapján. Egy nemzetközi tanulmány most rávilágított arra, miként csinálják ezt a számítógépek: hogyan tanulnak meg különbséget tenni ugyanazon faj egyes madarai között.
 
A tanulmány a többi között a CNRS, az Université de Montpellier, valamint a portugál Portói Egyetem tudósait vonta be a vizsgálatba. Az eredményeket a Methods in Ecology and Evolution folyóirat közölte. Olvasd el: Mesterséges intelligenciára cserélnék az időjós mormotát
 
A mesterséges intelligencia a madarak azonosításában is segít
A mesterséges intelligencia a madarak azonosításában is segít
 
Ugyanazon faj egyedeinek megkülönböztetése elengedhetetlen a vadon élő állatok, alkalmazkodási folyamataik és viselkedésük vizsgálatát illetően. A Portói Egyetemen a CEFE ökológiai és evolúciós ökológiai kutatóközpontja és a Biodiverzitás és a Genetikai Erőforrások Kutatóközpontja (CIBIO) tudósított először arról, hogy az egyes madarakat a mesterséges intelligencia technológiájával azonosította. Olvasd el: Érkeznek a hiperrealisztikus delfinek
 
Olyan technikát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy összegyűjtsék a madarak különféle szögekből készített, nagy mennyiségű képeit – az állatokat elektronikus címkével látták el.
 
Ezekkel a felvételekkel táplálták a számítógépeket, s mélytanulási technológiát alkalmaztak ahhoz, hogy a fotók elemzésével felismerjék a madarakat.
 
A számítógépek képesek voltak különbséget tenni a különféle madarak között a tollazatuk mintázata alapján – az embereknek ez nem megy. A technológia három különböző faj populációiból tudta azonosítani a mintákat.
 
Ez nem csupán egy kevésbé invazív módszert jelent - új ismereteket eredményezhet az ökológia terén, például azzal, hogy utat nyit a vadon élő állatok mesterséges intelligenciával történő tanulmányozásának.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.