2020. 09. 07. - 09:45

Robotok szolgálhatnak fel éttermekben és kórházakban

Robotok szolgálhatnak fel éttermekben és kórházakban

Nagyobb támogatást kap egy, felszolgálóként alkalmazható beltéri robotokat gyártó cég. A Pudu Robotics alkotásait éttermekben és kórházakban lehet majd használni.

Míg Észak-Amerikában és Európában főként a gyártás és az ellátási lánc automatizálása, valamint az autonóm járművek kapják a legtöbb befektetői figyelmet, az ázsiai piacok inkább a szolgáltató robotokra fogékonyak.
 
A Pudu Robotics a napokban bejelentette: befejezte az ún. a Series B+ sorozattal kapcsolatos adománygyűjtést, melyre 15 millió dollár jött össze, egy hónappal azt követően, hogy megkapták a befektetést a Series B-re.
 
A kínai székhelyű vállalat beltéri robotokat fejlesztett ki éttermek, kórházak és hasonló helyszínek számára. Olvasd el: Küszöbön az élelmiszerszállító robotok
 
A Pudu szolgáltató robotjait kitűnően lehet használni éttermekben, kórházakban
A Pudu szolgáltató robotjait kitűnően lehet használni éttermekben, kórházakban
 
A Pudu Robotics 2016-ban jött létre. Több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat, már a világ több mint 20 országának és régiójának adott el robotokat.
 
Különlegessége mindenképpen, hogy finomítja a szervízrobotok működését. A PuduBot, mely a cég mobil robotja, lidar rendszert és SLAM-et, azaz egyidejű lokalizációt és leképzést alkalmaz a vizuális pozicionálás érdekében. A még precízebb kontrollt a Mohism II hatmagos processzor teszi lehetővé, s ebben az új Caesar algoritmus is részt vesz.
 
2019-ben jelentették meg a HolaBotot - a Pudu edénygyűjtő robotját, mely éttermekben használható. Vízálló kabinnal, többféle hívásmóddal és érintés nélküli vezérléssel működik. Gesztusfelismerő és hangvezérlő modullal is rendelkezik.
 
A másik igen hatékony robot a BellaBot, amely a cég „az első teljes dimenziós szenzoros szállító robotként” említ, ún. multi-modális interakcióval. A számos polccal felszerelt robot kivehető tálcákat, cserélhető elemeket és Intel RealSense D435 kamerákat tartalmaz a navigációhoz és az érzékeléshez.
 
Felhőalapú támogatással, ún. haptikus interfésszel, s olyan képernyővel látták el, amelyen programozhatóak az arckifejezések. Összesen 40 kilót nyom.
 
A Pudu robotjait elérhetővé tette a koronavírus-járvány idejére szállítási és fertőtlenítési célokra. Olvasd el: Megérkezett az első fertőtlenítő robot
 
A beltéri szállító robotokra meglehetősen nagy az érdeklődés. Ez kiderül abból is, hogy egymás után két hónapban is támogatták a fejlesztéseiket – a legutóbbi befektetést arra használják majd, hogy a Pudu szállítórobotok marketingjét erősítsék, valamint bővítsék üzleti tevékenységüket – mondta el Zhang Tao, a cég vezetője.
 
A cégben nagy lehetőségeket látnak, mivel kezdetben szállítórobotokat juttatott el a vendéglátóiparhoz, de máris elkezdett terjeszkedni a változatosabb területekre.
 
Az ilyen típusú új munkaerő iránt folyamatosan növekszik a kereslet, s mint azt Colin Guo, a Puduba szintén beinvesztáló Sequoia Capital China munkatársa elmondta: hiszik, hogy a szolgáltató robotok hamarosan számos iparágban standard termékké válhatnak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.