2020. 09. 06. - 08:00

Robotot építettek a kókuszfák megmászására

Robotot építettek a kókuszfák megmászására

Tudósok egy csoportja robotot fejlesztett, amely képes felmászni a kókuszfára és leszedni a termést. Emberi munkaerőből ugyanis meglehetősen kevés van, aki ezt vállalja.

Hiánypótló robot született: tudósok olyan gépet alkottak meg, amely fel tud mászni a kókuszfára és leszedi a termést.
 
A dokumentumban, melyet a kilenc szerző készített, az áll: Indiában és más fejlődő országokban is hiányoznak azok az emberek, akik vállalnák, hogy megmásszák a fákat és leszüretelik a kókuszdiót.
 
Reakcióképpen a csoport robotot hozott létre, melynek az Amaran nevet adták. „Kókuszfa mászó és szüretelő” a megnevezése alapján, s képes működni okostelefon-alkalmazáson keresztül. Olvasd el: Önállóan szed bármit a mesterséges intelligencia-robot
 
A tudósok megalkották a kókuszdiófát megmászó robotot
A tudósok megalkották a kókuszdiófát megmászó robotot
 
Az Amaran jellegzetes, robotkarral rendelkező kombájnból és vágógépből áll, amelyet egy, a kókuszfához rögzíthető gyűrű alakú kerethez lehet csatlakoztatni. Vezeték nélküli interfészen keresztül kontrollálható, földi üzemeléssel és okostelefon-applikáción keresztül egyaránt.
 
Miután a robotot elhelyezik a kókuszfa közelében, a vágógépet irányítani lehet a kókuszdiók leszedésére, a fához rögzített csomó szárának levágása által. Olvasd el: Mesterséges intelligenciát használ a thai mezőgazdaság
 
Az Amaran robot életképesnek tűnik – ezt a tervezési laboratóriumban is megerősítették, ahová valóban beállítottak egy kókuszfát és leszüretelték a termést.
 
Ezt követően helyszíni tesztekkel is hitelesítették működését egy kókuszfarmon.
 
A tudósok ugyanakkor felvetik, hogy a robot ügyességét a kókuszfa megmászásában és a betakarításban a fa magassága, kerülete és hajlása milyen mértékben befolyásolhatja.
 
A tapasztalati eredmények azt mutatják, hogy az Amaran sikeresen mászik több mint 15 méter magasra, olyan fákra, amelyek kerülete 0,66 m és 0,92 m között mozog, a fatörzs hajlásának szöge pedig akár 30 fok is lehet.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.